Rezumatul crizei din zona euro cu Warren Buffett
Warren Buffett
Criza datoriilor din Europa si-a expus 17 dintre statele membre ale uniunii monetare, iar liderii europeni trebuie sa ia masuri urgente in cazul in care doresc ca zona euro sa supravietuiasca, a declarat Warren Buffett intr-un interviu acordat CNBC.
“Designul zonei euro prezinta un defect major. Iar defectul asta nu va fi corectat doar cu vorbe. Europa ori se uneste pentru a depasi momentul critic ori vor avea loc cateva rearanjamente, deoarece sistemul actual nu functioneaza”, a explicat investitorul american pentru CNBC.
Intrebat daca zona euro va supravietui acestei crize, miliardarul a raspuns: “Momentan, exista dubii.”
Presedinte al conglomeratului Berkshire Hathaway, Warren Buffett, considera ca nu sunt multe paralele intre criza din zona euro si ingrijorarile cu privire la datoriile Statelor Unite, adaugand faptul ca sistemul euro se confrunta cu defecte de functionare.
“17 tari din lume au renuntat la dreptul de a emite obligatiuni in moneda nationala. Destul de departe de momentul in care vor fi in stare sa emita aceste obligatiuni in moneda nationala, asa cum se intampla cu SUA. Situatia e fundamental diferita aici”, subliniaza investitorul.
Criza datoriilor suverane a dus la cresterea randamentelor in Europa. Pe de alta parte, bursele europene au fost atractive, spune Buffett.
“Exista cateva business-uri minunate in Europa, dar actiunile lor au inceput sa scada in cazul catorva dintre ele”, considera miliardarul american.
Pietele europene s-au prabusit luni, pe fondul temerilor referitoare la criza datoriilor, ce s-ar putea raspandi in zona euro.
Bursele europene au deschis astazi in scadere, trase in jos de banci
Bursele europene au deschis azi in scadere, dupa trei zile de cresteri, trase in jos de actiunile bancare, afectate de retrogradarea a 15 banci de catre Standard & Poor's (S&P), majoritatea din SUA si Europa, potrivit Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai mari actiuni europene a coborat cu 0,9% pana la ora 8:04 GMT, dupa ce a urcat cu 6,5% in cele trei sedinte anterioare.
Actiunile Barclays, HSBC si UBS, banci retrogradate de S&P, au scazut cu pana la 1,8% in debut.
S&P a modificat ratingurile in urma unei revizuiri a criteriilor de evaluare a situatiei financiare a bancilor, insa retrogradarile vin intr-un context dificil, conditiile de finantare fiind deja foarte afectate din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro.
Retrogradarile efectuate de S&P au tras in jos bursa de la Tokyo, in timp ce actiunile bancilor listate la Hong Kong si Shanghai au coborat puternic dupa ce un consilier al bancii centrale a Chinei a respins posibilitatea relaxarii conditiilor de politica monetara in acest an.
Bursa de la New York a inchis marti in urcare, datorita sperantelor privind rezolvarea crizei datoriilor de stat din zona euro si in urma unui debut solid al sezonului cumparaturilor de iarna in SUA. Bursa americana a inchis sedinta de marti inainte de anuntul S&P.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: