Premierul Emil Boc a declarat ca pentru acest an este mentinuta tinta unei cresteri economice de 1,5%, dar ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, dupa consultarile cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

"Vom avea, la sfarsitul lunii octombrie, impreuna cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, evaluarea prognozei de crestere economica pentru anul 2012, in raport cu care vom veni in Parlament cu proiectul de buget", a spus Boc, citat de Mediafax.

Pana la acest moment, oficialii au avansat pentru anul viitor o crestere economica de 3,5-4 %.

In ultimele zile insa, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt destul de proaste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei.

De altfel, FMI a revizuit negativ prognoza de crestere economica din acest an pentru toate marile economii ale lumii si se asteapta la un avans de 4% la nivel mondial, cu 0,3 puncte procentuale mai mic decat estimarile precedente.

In privinta Romaniei, FMI a mentinut estimarile de crestere la 1,5% pentru acest an si 3,5% pentru anul umator.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, luni, ca Romania trebuie sa-si revizuiasca prognoza de crestere economica, asa cum fac in aceasta perioada toate tarile europene.

"Din cauza incetinirii cresterii economice la nivel mondial, toate tarile trebuie sa faca aceasta revizuire, iar Romania nu va fi scutita de acest lucru", a spus Ialomitianu.

Economia gafaie sub amenintarea noii crize mondiale. Ialomitianu: “Prognoza de crestere va fi revizuita”

Potrivit raportului, FMI a inrautatit estimarile de crestere economica si pentru Uniunea Europeana, de la 2% la 1,7% pentru acest an si de la 2,1% la 1,4% pentru anul urmator. In Europa Centrala si de Est, avansul economiei ar urma sa fie mai mic cu un punct procentual in acest an, de 4,3%, si cu 0,5 puncte in 2012, respectiv de 2,7%.

Fondul a revizuit in scadere prognozele pentru marile economii dezvoltate, precum SUA, Germania, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie, dar si pentru noile "forte" economice ale lumii, respectiv China, India, Rusia si Brazilia.

Institutia si-a redus asteptarile cel mai puternic in privinta SUA, unde anticipeaza in prezent o crestere de 1,5% in acest an, fata de 2,5% in iunie, si de 1,8% pentru 2012, in comparatie cu estimarea de 2,7% din iunie.