Economistii reduc estimarile privind cresterea economica a Romaniei. Traian Basescu: "Ne rugam la Dumnezeu, la Germania si la Italia"
Presedintele Traian Basescu afirma ca multe din tarile care pareau ca isi reiau cresterea economica "au inceput sa dea inapoi", iar in Romania guvernarea se va desfasura in continuare sub semnul prudentei. In acelasi timp, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, spune ca estimarea de crestere economica pentru anul viitor, in prezent de 3,5-4%, ar putea fi revizuita semnificativ in jos, la 2,5%.
"Stim ce avem de facut in situatia in care se deterioreaza mediul economic in Europa. Suntem pregatiti si ne rugam la Dumnezeu, si la Germania, Italia, Franta, Spania, care ne sunt pietele pe care noi exportam, sa-si mentina un nivel de crestere acceptabil pentru ca influenta pe Romania sa fie cat mai mica", a spus Traian Basescu.
Crestere economica fragila
"Perspectivele de crestere economica ar putea sa necesite revizuiri in sens descendent, avand in vedere contextul international si pierderea de tractiune a exporturilor, spre 2,5% in 2012", a afirmat Lazea, prezent la Mamaia la Conferintele BCR, potrivit Mediafax.
Dupa primele sapte luni, exporturile au ajuns la 25,8 miliarde de euro, fiind cu 25,5% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, insa ritmul de crestere a coborat cu aproximativ 15 puncte procentuale fata de datele de la finele primului trimestru.
Lazea a tinut sa precizeze ca opiniile sunt personale si nu reprezinta pozitia BNR.
Si Banca Comerciala Romana a revizut in scadere prognozele de crestere economica pentru acest an si pentru anul viitor, la 1,4% si, respectiv, 2,9%, din cauza riscului crescut de contagiune de pe pietele externe, noile niveluri fiind sub estimarile autoritatilor romane si cele ale FMI. Estimarile anterioare ale bancii indicau un avans al economiei de 2% pentru acest an si de 3,9% pentru 2012, potrivit economistului-sef al BCR, Lucian Anghel.
In plan international, mai multi economisti si politicieni au semnalat in ultima perioada ca economia mondiala isi incetineste ritmul de crestere, in timp ce altii vorbesc chiar despre intoarcerea la recesiune. Pentru acest an, autoritatile estimeaza ca avansul economiei se va situa la circa 1,5%. La ultima vizita a delegatiei FMI pentru evaluarea acordului cu Romania, prognoza de crestere economica de anul viitor a fost revizuita in scadere cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,9% la 3,7%.
Deficitul bugetar va depasi tinta de 3% din PIB
Deficitul bugetar va depasi anul viitor tinta de 3% din PIB dupa metodologia europeana de calcul, chiar si intr-un scenariu optimist in care cresterea economica va fi de 4%, potrivit economistului sef al BNR, Valentin Lazea. "In primul rand, trebuie avut in vedere ca, potrivit calculelor Comisiei Europene si a Bancii Centrale Europene, deficitul bugetar in termeni ESA al Romaniei se va situa la circa 3,6% din PIB in anul 2012, chiar in ipoteza optimista a unei cresteri economice de 4%", a aratat Lazea intr-o prezentare la Conferintele BCR.
In plus, Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a BNR va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale, afirma economistului sef al BNR, Valentin Lazea. Astfel, daca politica monetara a BNR va fi sprijinita in mod ferm de politicile fiscale si salariale este posibila atingerea unei inflatii de 3,5% in 2012, cu perspective de reducere a indicatorului la sub 3% in 2013-2014.
Preturile de consum au scazut in iulie pentru a doua luna consecutiv, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,8%, ajutata si de eliminarea efectului de baza din iulie 2010, cand a fost majorata TVA.
Citeste si
Vrei sa-ti cumperi masina noua? 5 modele care nu-si pierd valoarea in timp GALERIE FOTO