"Nu doar Guvernul a gresit, ci si Coalitia. Premierul Emil Boc a prezentat un plan de reducere temporara a pensiilor, dar Coalitia l-a respins, asa ca s-a majorat TVA-ul", a declarat Traian Basescu, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El spune ca este sigur ca toti pensionarii au inteles acum ca era mai bine sa accepte reducerea temporara a pensiilor decat sa creasca TVA, lucru ce a dus la "o explozie a preturilor".

In plus, majorarea TVA a incetinit cresterea economica. "Cresterea de 1,6%, cat avem in primul semestru, este mai degraba una care te ajuta sa respiri, nu sa si mergem", adauga Basescu.

Mai mult, spre final de an, evolutia tarilor in care Romania exporta in mod traditional - Germania sau Italia - vor fi balans pentru a ilustra si starea economiei locale. "Ma uit la tari in care exportam, este posibil sa avem un recul pe final de an, pe fondul scaderii exporturilor", mai spune el.

Solutiile pentru a contracare aceste probleme sunt absorbtia fondurilor europene si inceperea exploatarilor de aur sau argint, care vor crea locuri de munca. "Trebuie sa incepem sa produce. Eu nu am banii lui Obama (n. red. Barack Obama) pentru a anunta un plan de creare a locurilor de munca", arata presedintele.

Basescu mai spune ca multe din problemele prin care trec tarile europene sunt cauzate de faptul ca autoritatile de aici au indatorat statele pentru a sustine alocarea financiara a programelor sociale sau a pensiilor, totul fiind o reminiscenta a vechiului regim.

Trecerea la o uniunea monetara a statelor europene este singura sansa a acestora. "Nicuna dintre economii nu va rezista in fata avansului unor tari precum India, China sau Brazilia, nici macar Germania", spune Basescu.

El mai spune ca nu se pot face indexari la pensii cand exista un deficit de 3,6 miliarde de euro si nu se poate reveni la salariile din 2010 cand exista inca un excedent de 200.000 de salariati.

"Guvernul s-a credibilizat prin masurile luate in 2010, dar s-ar putea decredibiliza - si asta ar putea fi socul pe care Romania ar putea sa-l primeasca - prin neindeplinirea obligatiilor asumate in acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. O eventuala abandonare a programului cu institutiile internationale ar fi pentru Romania mult mai rea decat o eventuala revenire la recesiune", a spus Basescu.

El a mentionat ca spera ca aceasta abandonare sa nu se intalmple si, de asemenea, sa nu se ajunga la "populisme", mai ales ca acordul cu FMI acopera integral anul 2012.

Seful statului a facut un apel la Parlament si Guvern sa nu renunte la obiectivele stabilite cu FMI si Banca Mondiala.

Basescu a spus ca toata lumea trebuie sa fie constienta ca nu poti merge cu indexari la pensii cand ai deficit de 3,6 miliarde de euro."N-ai cum sa mergi cu revenirea integrala la salariile din 2010 cand inca ai un excedent de 200.000 de salariati", a mai spus Basescu.
 

Citeste si

UE investeste in van zeci de mii de euro in programe sociale in Romania VIDEO

Cum setezi o imagine ca parola pentru Windows 8 VIDEO