Comentariu ZF: Criza zonei euro. Cum a ajuns cel mai mare proiect al Europei sa fie doar un simbol de tranzactionare
In vara lui 2007 doua fonduri ale bancii de investitii americane Bear Stearns au colapsat. De atunci a inceput criza financiara, iar acum, dupa patru ani si jumatate, s-a ajuns sa se puna problema destramarii zonei euro. Peste 50 de ani de munca a doua generatii, de vise politice si economice parca se naruie in cateva zile. Pentru ca toti liderii politici si economici actuali ai Europei nu au creat nimic din ceea ce inseamna esenta UE, au primit totul de-a gata si nu au luptat sa construiasca un vis si o necesitate pentru o Europa care pana in 1945 a trait din razboi in razboi, iar colapsul zonei euro pare sa le fie indiferent.
Cred ca nimeni nu-si mai aminteste de unde a inceput toata aceasta criza, care in patru ani, ca la domino, a ajuns in mijlocul Europei si risca sa ingroape cel mai mare proiect politic al Europei, Uniunea Europeana si moneda comuna - euro.
In vara lui 2007 doua fonduri gestionate de banca de investitii americana Bear Stearns, care ulterior a cazut victima crizei, fiind cumparata de un rival, au intrat in colaps. Caderea celor doua fonduri parea ceva normal. Investitorii castiga, dar mai si pierd. Probabil ca de aceea seful acelei banci de investitii nu si-a intrerupt turneul anual de bridge la care participa.
Peste un an a cazut Lehman Brothers, iar Statele Unite au derulat in spatele usilor inchise cel mai mare program de salvare a sistemului financiar american. In joc s-au pus 7.700 de miliarde de dolari in cateva luni. Datele apar de-abia acum, dupa trei ani, intr-o investigatie al carei dosar are 29.000 de pagini.
Americanii au fost de acord sa pice cateva banci, pentru a le salva pe altele. Indiferent de cati bani au pompat, americanii au facut totul pentru a-si salva sistemul. Cred ca nici nu si-au pus problema cat costa tot acest pachet de salvare.
Pe acelasi subiect: