Programul Acces la Viata. Investitii de 650.000 euro in sistemul medical romanesc

Riscurile generate de criza datoriilor in statele din zona euro vor conditiona revigorarea economica, estimau oficialii Petrom in urma cu doua luni.

„Cred ca optimismul nostru a fost bazat si pe evolutia pietei si pe baza informatiilor pe care le-am avut in august, in situatia de criza a datoriilor tarilor din Europa. Poate ca optimismul unei cresteri mai accentuate in viitor trebuie sa fie putin mai temperat. Cu toate acestea, cred ca un program de reforma, de consolidare fiscala, cum a fost cel de anul trecut si de anul acesta, poate sa constituie o baza pe care Guvernul Romaniei sa construiasca un scenariu care sa asigure cresterea economica si anul viitor”, a declarat Mariana Gheroghe pentru Incont.ro

"Perspectivele macroeconomice ale Romaniei raman favorabile pentru moment, PIB-ul fiind de asteptat sa creasca in acest an cu 1,5%. Conform perspectivelor economice, salariile nominale ar trebui sa inregistreze o crestere progresiva, odata cu diminuarea riscurilor privind fluxul de numerar al companiilor. Acest lucru ar trebui sa conduca la redresarea treptata a consumului intern spre sfarsitul anului", arata Petrom in raportul privind rezultatele semestriale ale companiei, potrivit Mediafax.

„Factorii exogeni, factorii europeni si internationali cred ca vor tempera acest potential de crestere economica ducandu-ne poate catre o crestere de 2% pentru anul viitor, ducandu-ne catre capacitatea noastra de a raspunde acestor factori externi care ne vor impacta, chiar si negativ in anumite momente, asupra performantei noastre economice”, a adaugat astazi CEO-ul Petrom.

„In ceea ce priveste cererea de carburanti, in ultimii ani a fost impactata negativ de recesiunea prin care a trecut Romania, in scadere de circa 5% pe an, lucru care, bineinteles, a afectat volumul de vanzari al companiei. Pe de alta parte insa, aceasta elasticitate a cererii fata de carburanti, fata de situatia economica a tarii este in continuare in faza de monitorizare. Totul va depinde, repet, de corelatia cresterii economice si cererea de carburanti”, spune directorul general executiv al celei mai mari companii de pe piata locala.

„Nu avem niciun fel de discutii cu NIS”


La sfarsitul lunii septembrie, surse din piata spuneau ca Petrom era in negocieri cu sarbii de la NIS, controlati de Gazprom, pentru vanzarea a 130 de unitati. Potrivit surselor citate de Ziarul Financiar, Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV, analiza varianta vanzarii a 130 de benzinarii, aproape un sfert din intreaga sa retea de distributie a carburantilor.

In mod normal, investitia intr-o benzinarie se ridica la aproximativ 1 milion de euro, ceea ce inseamna ca valoarea acestei tranzactii, in cazul in care ea ar fi finalizata, ar fi putut ajunge la aproape 100 de milioane de euro.

Informatia venea in contextul in care, noul sef al OMV, Gerhard Roiss, cel care l-a inlocuit dupa un mandat de aproape un deceniu pe omul care a cumparat Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, a anuntat ca pana in 2014 austriecii vor renunta la active de un miliard de euro din segmentul de rafinare si marketing la nivel de grup.

Oficialul Petrom sustine insa ca zvonurile aparute in media sunt false. „Pot sa va spun ca nu avem niciun fel de discutii si niciun fel de negocieri cu NIS-ul pentru vanzarea unei unitati. Zvonurile sunt confirmate sau infirmate. Noi spunem ca sunt infirmate. Nu exista niciun fel de negocieri”, a precizat Mariana Gheorghe.

Profitul net al grupului Petrom a urcat in primul semestru cu 14%, la 1,7 miliarde de lei (417 milioane de euro), iar vanzarile au avansat cu 23%, la 10,2 miliarde de lei (2,45 miliarde de euro), datorita pretului favorabil al titeiului si revenirii cererii de carburanti si gaze naturale.

Compania OMV Petrom, listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni. Printre ceilalti actionari se numara Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, si Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.

In prezent, prin cele aproximativ 550 de benzinarii, compania Petrom controleaza o cota de piata de circa 40%, urmatorii clasati fiind Rompetrol si Lukoil.