In cazul in care cenusa va cadea la sol, in functie de cantitatea de cenusa, acoperisurile caselor se pot darama. Daca impactul asupra caselor poate fi atat de puternic, in ceea ce priveste sanatatea, cu putina grija scapam mai ieftin. Inhalarea cenusii poate duce la iritatii ale gatului, ale nasului si in mod evident, fiind in aer va afecta si ochii.

Cu toate acesta, specialistii considera ca o expunere de scurta durata nu va avea repercusiuni grave asupra sanatatii noastre.  

Daca Romania se va confrunta cu o asemenea situatie, aveti grija sa purtati masti de protectie cand iesiti afara in aerul infectat, pentru a reduce cat mai mult cu putinta cantitatea de cenusa inhalata. Pentru personale care sufera de conditii respiratorii cel mai indicat lucru este sa se fereasca de contactul cu aerul poluat.

Desi simptomele difera de la caz la caz, iar o influenta majora asupra lor o are timpul de expunere, iata cateva dintre cele mai des intalnire afectiuni respiratorii cauzate de cenusa: iritatii nazale, iritatii ale pielii, dureri in gat si tuse seaca sau ingreunarea respiratiei. In cazurile mai grave, tusea se poate transforma din seaca, in tuse expectoranta, iar senzatia de disconfort la respiratie poate tine cateva zile bune si dupa trecerea norului de cenusa.