Totodata, potrivit Executivului, companiile aeriene nu sunt obligate sa despagubeasca pasagerii pentru anularea curselor, deoarece exista o situatie de forta majora, iar solutia este o noua repartizare a calatorilor in cazul in care zborurile vor fi reluate.

Secretarul de stat de la Transporturi a raspuns astfel unei intrebari a presei privind despagubirea pasagerilor afectati de anularea curselor aeriene.

"In aceste situatii, companiile nu sunt obligate sa despagubeasca calatorii, pentru ca este situatie de forta majora. Solutia este realocarea pasagerilor in cazul in care cursele vor fi reluate", a spus Anton.

 Conform datelor prezentate, sambata, de catre comitetul pentru situatii de urgenta constituit la Guvern, norul de cenusa vulcanica va acoperi intregul teritoriu la ora 21.00, la o altitudine de 6.000–10.000 metri, dar pana duminica, la ora 21.00, nu exista riscul unor depuneri la sol sau concentratii de cenusa vulcanica in aer.

"Daca alte tari din vestul Europei vor fi poluate, atunci exista posibilitatea ca si in Romania sa ajunga aer poluat", a spus premierul Emil Boc.

Autoritatile continua sa nu recomande populatiei masuri speciale de protectie, considerand ca inca nu exista un risc asupra sanatatii.

O noua sedinta a comitetului pentru situatii de urgenta va fi organizata duminica, la ora 11.00, cand se va stabili daca spatiul aerian ramane in totalitate inchis.

"Duminica, la ora 9.00, vom reactualiza prognoza. Daca Polonia, Germania, Cehia ar fi poluate, noi preluam miscarea si spunem daca traverseaza si Romania. Pana duminica, la ora 2100, oricum nu ar trece peste Romania, din informatiile de la aceasta ora. Tarile din vest nu au semnalat concentratii de cenusa pana la 2.000 metri", a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

Autoritatile au asigurat ca CFR va suplimenta cursele pe calaea ferata, acolo unde posibil, inclusiv catre Budapesta si Viena.

Circa 270 curse aeriene au fost anulate pana in prezent, iar operatorii de transport si aeroporturile inregistreaza pierderi importante, cele mai mari fiind la Tarom, de 1,1 milioane euro pe zi, potrivit secretarului de stat Anton.

El a mentionat ca ROMATSA inregistreaza pierderi de 350.000 de euro pe zi, aeroporturile din Bucuresti de circa 200.000 de euro pe zi, iar celelalte aerogari de aproximativ 150.000 de euro pe zi.

Potrivit oficialului, industria aviatica internationala nu s-a mai confruntat vreodata cu o situatie precum cea generata de eruptia vulcanica din Islanda.

In prezent sunt inchise aeroporturile din Timisoara, Arad, Sibiu, Cluj-Napoca, Targu Mures, Suceava, Iasi, Bacau, Oradea, Baia Mare si Satu Mare, din cauza norului de cenusa care traverseaza Romania.

Pe toate aceste aeroporturi sunt permise doar zborurile umanitare.

Spatiul aerian al Romaniei este de asemenea partial inchis.