Ce vrea Comisia Europeana de la Romania, in actuala situatie politica. Lista cerintelor VIDEO
Comisia Europeana a dat vineri publicitatii lista cerintelor fata de Romania. Intre acestea figureaza urmatoarele: nicio gratiere prezidentiala, nicio numire in posturile de procuror general al Romaniei si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, informeaza Mediafax.
Lista C.E.
"1. Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice)
*Reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38
*Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul celor inregistrati pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41
*Renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului ori Constitutia si in situatii care nu prezinta urgenta
*Evitarea utilizarii publicarii selective in Monitorul Oficial pentru a urmari scopuri politice si mai ales pentru a evita decizii judiciare.
*Conformarea imediata in fata tuturor deciziilor Curtii Constitutionale.
*Angajamentul autoritatilor publice de a respecta independenta sistemului judiciar si evitarea criticarii acestor decizii judiciare.
2. Redarea increderii
*Numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent si obiectiv
*Nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie: proceduri publice si transparente si liste deschise pentru oricine, selectii bazate pe criterii de profesionalism si integritate si de palmares in domeniul luptei anti-coruptie.
*Nicio gratiere prezidentiala in cursul actualei presedintii
*Numirea unor ministri impotriva carora sa nu fi fost formulate decizii ca nu respecta criteriile de integritate. Obligatia celor care nu respecta aceste criterii sa paraseasca posturile.
*Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt".