Comunicatul prezinta declaratia premierului Victor Ponta in legatura cu afirmatiile cancelarului german Angela Merkel, care apreciaza ca "inacceptabila" procedura de destituire din functie a presedintelui Traian Basescu, considerand ca sunt incalcate princiipiile statului de drept.

"Guvernul Romaniei transmite asigurari ferme si fundamentate ca in Romania buna functionare a statului de drept nu este afectata in niciun fel de disputele politice. Evolutiile politice ale ultimelor saptamani se incadreaza in limitele Constitutiei, ale legilor romanesti si ale reglementarilor europene. Niciunei institutii democratice nu i-a fost atinsa independenta. Sistemul de justitie nu a fost si nu va fi vizat de niciun fel de masura sau influenta politica din sfera guvernamentala", sustine Guvernul in comunicat.

Sursa citata reia totodata angajamentul Executivului de a respecta obligatiile Romaniei din acordurile cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, precum si din Mecanismul pentru Cooperare si Verificare si de a lua toate masurilor necesare pentru a garanta in Romania o justitie independenta si eficienta, la standarde comunitare.

"Vrem sa ii asiguram pe toti partenerii nostri europeni de tenacitatea si determinarea cu care impartasim valorile democratiei si ale statului de drept. Vom continua dialogul si cooperarea pentru asigurarea unui climat de stabilitate si de incredere in economia romaneasca. In acelasi timp, respingem cu fermitate campania de denigrare a Romaniei dusa de presedintele Traian Basescu si PDL, campanie nefundamentata si care aduce atingere intereselor Romaniei prin crearea unei imagini false cu privire la democratia romaneasca. Cetatenii romani vor avea ocazia, la referendumul national desfasurat pe 29 iulie, sa decida, in mod perfect democratic si constitutional, in privinta presedintelui Romaniei si consideram, in spiritul valorilor democratice pe care le impartasim, ca vocea lor trebuie sa fie respectata", se mai arata in comunicat.

Purtatorul de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert, a anuntat anterior ca Angela Merkel, cancelarul german, a discutat, luni, la telefon cu presedintele roman Traian Basescu, iar acesta i-a confirmat motivele ingrijorarii. Cancelarul a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca va fi cazul, sa "traga concluziile necesare" privind Romania.