Parlamentatii Opozitiei raman fara indemnizatii
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, ca indemnizatiile de sedinta ale parlamentarilor opozitiei care nu au participat la aceste reuniuni vor fi taiate, decizia fiind luata marti in Biroul Permanent al Camerei.
Anastase a precizat ca indemnizatiile parlamentarilor opozitiei vor fi taiate chiar daca acestia au semnat condica de prezenta, dar nu au participat la sedinta de plen in care s-a votat.
"Am decis, ieri (marti, n.r.), in Biroul Permanent, care diurna sa le fie taiata pe toate zilele. (...) In masura in care nu au semnat si nu au participat la vot, atunci li se taie aceasta indemnizatie. Daca au semnat, dar nu au participat la vot - asta se probeaza prin participarea la vot. Se taie si in acest caz, categoric", a spus Anastase, potrivit Mediafax.
Anastase a spus ca a avut o discutie in prezenta liderului de grup al PSD, Mircea Dusa, care a apreciat ca decizia de taiere a indemnizatiilor celor care nu sunt prezenti la Parlament este o deczie absolut normala, regulamentara, care exista in ambele Camere.
Intrebata daca indemnizatia va fi taiata si in cazul parlamentarilor puterii care nu au venit la Parlament, Anastase a spus ca acest lucru se a verifica cu ajutorul listelor de prezenta. "Se intampla in fiecare luna ca aceste dirune sa fie taiate daca nu esti prezent la plen. E o chestie logica. Avem o procedura simpla care se repeta luna de luna: tuturor celor absenti li se taie diurna pe ziua respectiva", a spus Anastase.
Cei 213 parlamentari ai Opozitiei care au intrat in protest parlamentar vor putea beneficia de toate drepturile banesti chiar daca nu participa la sedintele Legislativului, indemnizatia bruta fiind de 6.033 lei, la care se adauga suma forfetara pentru birourile din teritoriu, de peste 9.000 de lei.
Suma forfetara este egala cu valoarea unei indemnizatii brute si jumatate, adica 9.049 lei, iar daca parlamentarii Opozitiei semneaza si lista de prezenta la plen, vor putea beneficia si de diurna de sedinta, care este de 2% din indemnizatie pentru cei care nu au domiciliul in Bucuresti.
La acestea se adauga decontarea cazarii parlamentarilor care nu au domiciliul in Bucuresti, a cheltuielilor de transport si a celor de telefonie.
Pe acelasi subiect: