Prezent la reuniunea Consiliului National pentru Competitivitate, premierul le-a spus tinerilor invitati sa participe la sedinta ca Guvernul a adresat deja Comisiei Europene aceste solicitari de realocare a unor fonduri comunitare.

"In Guvern am luat decizia de a sustine din fonduri europene realizarea unui laser super performant, unic in Europa, o investitie in tehnologie avansata la Magurele si care va fi de peste 200 milioane euro. Reprezinta un proiect prioritar al Romaniei, care ne va identifica in Uniunea Europeana, in lume, pe ceea ce inseamna cercetare avansata si tehnologie pe masura", a spus Boc, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca o alta prioritate decisa de Executiv a fost realocarea de fonduri pentru sustinerea reabilitarii termice a blocurilor de locuinte, iar a treia prioritate a fost legata de sustinerea finalizarii infrastructurii de pe coridorul IV de transport.

La finelul sedintei de saptamana trecuta a Guvernului, premierul Boc a anuntat ca Executivul a decis sa solicite Uniunii Europene realocarea unor fonduri europene, dar singurele proiecte anuntate atunci ca urmand sa fie suplimentate financiar au fost reabilitarea termica a blocurilor si finalizarea unor lucrari la coridorul IV de transport si centuri ocolitoare ale oraselor.

La sfarsitul anului trecut, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat, la Guvern, ca Romania va dezvolta la Magurele (judetul Ilfov) un laser de inalta putere care ar putea fi folosit in diferite domenii, precum cercetarea medicala si neutralizarea deseurilor atomo-nucleare, proiect finantat cu 280 milioane euro din fonduri UE pe o durata de cinci ani.

Potrivit ministrului, "termenul de obtinere a razei laser" este de cinci ani, iar dupa aceasta perioada vor fi cautate domeniile in care sa poata fi folosita instalatia.

Citeste si:

Banca Ungariei a majorat dobanda de politica monetara la cel mai ridicat nivel din UE

Zona euro, tot mai aproape de destramare. O sustine chiar presedintele Bancii Centrale Europene