Interceptare in masa. WikiLeaks: Firmele IT vand guvernelor softuri pentru spionaj si le invata si cum sa le foloseasca VIDEO
160 de firme din intreaga lume vand legal si fara sa se ascunda instrumente sofisticate, cursuri de pregatire si softuri pentru spionaj. Clientii lor sunt guverne si servicii secrete, iar tintele sunt de cele mai multe ori... civile. "Interceptarea in masa a populatiei este o noua industrie secreta", sustine Wikileaks. Drept dovada, vestitul site posteaza numeroase filmulete reunite sub numele: "Manual de spionaj".
Produsele comercializate in vazul lumii permit monitorizarea internetului, ascultarea telefoanelor, infectarea computerelor cu virusi de tip troian, analiza si identificarea vocii, monitorizarea sms-urilor sau urmarirea prin GPS.
Articolele respective se gasesc la liber pe internet, iar brosurile sau clipurile demonstrative sunt prezentate la targuri tematice, organizate periodic in orase cat se poate de respectabile precum Praga ori Washington.
Compania engleza Gamma Group asigura chiar traininguri pentru angajatii guvernelor sau agentiilor de securitate, invatandu-i cum sa faca spionaj cibernetic.
De pilda cu ajutorul unei truse prin care utilizatorul invadeaza o retea publica de internet WiFi si fura conturile si parolele de mail si retele sociale ale celorlalti utilizatori din retea. Astfel, "agentul" se poate instala comod cu un laptop in receptia unui hotel, unde acceseaza reteaua wireless a incintei. Programul fura toate datele si parolele din retea si le transmite la "centru".
Odata "invadat" computerul tinta, intra in joc un alt produs: Fin Spy, care monitorizeaza orice conversatie privata, fie ea pe Skype sau pe Messenger.
Un alt film de prezentare arata cum un angajat fura fisiere din propria firma, cu ajutorul unui kit USB care copiaza fisirele fara sa lase urme in sistem.
Intr-o versiune... complexa, cei interesati pot invata cum, dintr-o dubita de monitorizare parcata pe strada, se acceseaza o retea WiFi, este localizata "tinta", apoi sunt create cateva clone ale siteurilor pe care "tinta" le acceseaza frecvent. Una dintre aceste pagini false de internet ii cere persoanei respective sa dea click, pentru ca PC-ul acestuia sa fie infectat si controlat de la distanta.
Pe acelasi subiect: