Lista acestor proiecte, in valoare totala de aproximativ 8 miliarde euro, a fost convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la sfarsitul anului trecut, majoritatea dintre acestea fiind atunci la un stadiu de executie cu putin peste 0%.

Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate in intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat sa ridice gradul de executie aproape de 50%, daca termenul de finalizare nu expira chiar in acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate in perioada 2012-2015.

Ultimele date privind evolutia acestor proiecte pana la 29 februarie, releva insa ca situatia a ramas neschimbata pentru aproape jumatate dintre investitii.

Astfel, lucrarile pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apa din judetele Botosani, Satu Mare, Sibiu, Mures, Brasov, Galati si Valcea, de management integrat al deseurilor solide din judetul Arges, de reabilitare a sistemului de termoficare din Ramnicu-Valcea si de constructie a variantei de ocolire Carei au ramas la un nivel zero de executie, situatie inregistrata si in cazul altor proiecte, pentru care estimarea de realizari asteptate pentru sfarsitul acestui an a fost modificata in scadere.

In aceasta ultima categorie se regasesc lucrarile de constructie a varientei de ocolire Sacuieni (cu un nivel al realizarilor asteptate pentru finele acestui an de la 77% la 50%), de reabilitare poduri pentru CFR Brasov, Constanta si Timisoara (de la 89-99% la 40-80%) si de modernizare a statiilor de cale ferata Giurgiu Oas, Slobozia Veche si Calarasi Sud (de la 99,5% la 40%).

In cazul altor proiecte, ritmul de executie este extrem de modest, nereusind sa avanseze cu mai mult de cinci procente sau chiar jumatati de procent.

Alte proiecte care au ramas la acelasi nivel scazut de executie, fara niciun progres, sunt lucrarile de modernizare a sistemului de apa din judetul Braila (a ramas la un nivel de realizare de 1,50%, cu o tinta a realizarilor pentru finalul acestui an de 16,50%) si Suceava (3,22%, tinta de 10,22%) si de eficientizare a consumului de energie la societatea comerciala Prefabricate Vest Patru Bucuresti (10%, cu o tinta de 90%).

La constructia autostrazii Cernavoda-Constanta, lucrarile pe tronsonul Cernavoda-Medgidia au avansat in grad de executie de la 5% la 15%, iar cele de pe tronsonul Medgidia-Constanta de la 65% la 71%, tinta fiind finalizarea acestora pana la sfarsitul anului.

Pentru autostrada Arad-Timisoara, gradul de executie a urcat de la 83% la 98,8%, iar pentru constructia variantei de ocolire a municipiului Alexandra s-a avansat ca nivel de realizare de la 4% la 12,4%, tinta pentru finalul acestui an fiind realizarea constructiei in proportie de 82%.

Gradul de executie al sistemului de control al prescriptiei electronice a medicamentelor a urcat de la 0% la 30%, iar proiectul ar trebui finalizat tot in acest an.