"La 1 august, CDS-ul Romaniei pentru imprumuturi pe cinci ani era 137 de puncte de baza. Asta este o indicatie cu privire la dobanzile care s-ar aplica la creditare, fara sa fie un indicator precis - cu aceasta dobanda te poti finanta. Dar erau 137 de puncte de baza, CDS-ul Romaniei. La 26 septembrie, deci doua luni mai tarziu, CDS-ul Romaniei era 377 de puncte de baza, fara ca Romania sa fi facut niciun pas gresit, dar asa a plecat toata regiunea. As vrea sa intelegeti ca este o conjunctura economica ce ne obliga la prudenta", spunea presedintele intr-o parte a discursului. 

Romania este aproape de Spania pe piata CDS si are un risc de tara mai mic decat Italia sau Ungaria  Presedintele vorbea ca si cum toata lumea stie ce este CDS-ul, cine il face si cum se utilizeaza. Foarte multi romani nu stiu insa ce este CDS-ul.  Sunt si ofiteri de credit in banci care nu stiu ce este CDS-ul.  Dar sigur il mentioneaza atunci cand explica de ce dobanda la credite depaseste 10%, in conditiile in care dobanda de referinta intrata deja in limbajul cotidian - EURIBOR - se invarte in jurul a 1,5%.

CDS-ul vine de la credit default swap, respectiv prima de risc pe care o platesti pentru a-ti asigura o investitie facuta in titlurile unei tari sau ale unei companii. CDS-ul se adauga la indicatorul de referinta (EURIBOR, LIBOR, titlurile germane) si rezulta o dobanda de la care se porneste in discutii.

Afla toate detaliile despe CDS pe www.zf.ro