Ce se va intampla cu Dan Diaconescu daca nu vireaza cele 45 mil. euro in conturile Ministerului Economiei
Dan Diaconescu mai are sapte zile la dispozitie sa achite cele 45 de milioane de euro pe care le-a promis vineri, cand a castigat licitatia pentru Oltchim Ramnicu Valcea. Daca politicianul nu vireaza banii in conturile Ministerului Economiei pana la 1 octombrie, va pierde garantia de 150.000 de euro, depusa la inceputul privatizarii. In plus, el risca sa fie acuzat de inselaciune.
Niciun reprezentant al statului nu stie cati bani are exact, Diaconescu in conturi, insa daca oferta acestuia se va dovedi a fi o cacialma, combinatul ar putea sa intre in faliment. Telenovela Oltchim ar putea sa pericliteze toate celelalte privatizari si ar aduce o lovitura puternica economiei romanesti, si asa extrem de fragila.
Dan Diaconescu este asteptat luni la Ministerul Economiei pentru negocierea contractului de cumparare. Initial acesta trebuia semnat tot maine. Dar la nici 10 minute dupa ce a fost anuntat castigator, Dan Diaconescu batea deja in retragere.
Acest dialog in sine ridica multe semne de intrebare despre cum a fost organizata licitatia. Marea intrebare este insa daca Diaconescu are sau nu cele 45 milioane de euro pe care le-a oferit? Jurnalistul nu a depus la dosar scrisori de garantie bancara, ci scrisori de bonitate. Reprezentantii statului spun ca asa e procedura pentru orice licitatie.
Greu de explicat cum autoritatile au acceptat oferta lui Dan Diaconescu fara nicio garantie serioasa ca acesta va plati pretul pentru actiuni si in plus are bani pentru a reporni combinatul - suma despre care specialistii spun ca ar putea ajunge la pana la 250 milioane de euro- dar si banii pentru plata datoriilor de peste 700 de milioane de euro ale Oltchim.
Ce se intampla daca pe 1 octombrie Diaconescu nu vireaza milioanele
In primul rand, pierde garantia de participare. Aceasta a fost redusa insa in august de la 8 milioane de euro la 150.000 minimum permis de lege.
Competitie oricum n-a prea fost, daca ne gandim ca la licitatie au participat doar 4 ofertanti. Si niciunul dintre ei nu a reprezentat o companie mare, cum ar fi Gazprom, asa cum spera la un moment dat inclusiv premierul. Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, confirma ca au fost negocieri cu o alta companie din Rusia, TISE, unde Gazprom este actionar. Insa statul n-a reusit sa-i convinga sa participe.
Dan Diaconescu risca sa fie acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, adica 20 de ani de inchisoare, daca oferta sa nu este una serioasa.
Cum se face, totusi, ca la vanzarea celui mai important combinat al statului au participat persoane care n-au avut niciodata de a face cu petrochimia si despre care nu se stie exact daca au suficiente resurse pentru a scoate combinatul din coma.
Dan Diaconescu pretinde statului ca cele 45 de milioane de euro pe care ii plateste Ministerului Economiei sa se duca inapoi la combinat sub forma de imprumut.
Seful Oficiului de Privatizare este de acord ca banii de la Diaconescu sa se intoarca in combinat, insa ministrul Economiei nu. Ceea ce inseamna ca Diaconescu ar mai trebui vina cu alte zeci chiar sute de milioane pentru relansarea Oltchim.
Privatizarea Oltchim a fost impusa de FMI, iar termenul de vineri 21 septembrie a fost termenul limita acceptat de institutiile internationale pentru finalizarea licitatiei.