La licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni si creantele Electrica si AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest si Chimcomplex, firme detinute de omul de afaceri Stefan Vuza, si PCC, firma inregistrata in Germania.

OPSPI a organizat o licitatie pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, si a creantelor detinute asupra companiei de AVAS si Electrica, insumand aproape 410 milioane euro.

Creantele Electrica si AVAS asupra Oltchim, de 400 milioane euro, nu au fost vandute

OPSPI nu a reusit sa vanda vineri creantele de aproximativ 400 milioane euro ale AVAS si Electrica asupra Oltchim pentru ca oferta Chimcomplex a fost sub pretul minim solicitat de distribuitorul de energie, iar pentru creanta AVAS nu a fost depusa oferta.

Chimcomplex a oferit pentru creanta Electrica suma de 202 milioane de lei.

Creanta Electrica asupra Oltchim este de aproximativ 150 milioane de euro.

Oferta lui Dan Diaconescu pentru actiunile Ministerului Economiei la Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) este de 203,14 milioane lei (45 milioane euro).

Oferta se refera doar la pachetul de actiuni al Ministerului Economiei, de 54,8%, nu si la creantele Electrica si AVAS, in suma de 410 milioane euro. Totalul creantelor asupra combinatului este de aproape 700 de milioane de euro.

Oferta PCC pentru actiunile Ministerului Economiei la Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si creantele Electrica si AVAS este de 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro).

Daca va cumpara doar creanta AVAS, PCC ofera tot 13,4 milioane lei. Creanta AVAS insumeaza aproximativ 250 milioane euro. Pentru creanta detinuta de Electrica asupra Oltchim, de aproximativ 160 de milioane de euro, PCC propune de asemenea 13,4 milioane lei.

Oferta firmei Chimcomplex, a omului de afaceri Stefan Vuza, pentru actiunile Ministerului Economiei la Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) este de 18,8 milioane lei, iar pentru actiuni si creanta Electrica este oferita suma de 221,4 milioane lei.

Oferta firmei Aisa, a omului de afaceri Stefan Vuza, pentru actiunile detinute de Ministerul Economiei este de 30 milioane de lei. Firma a depus oferta doar pentru cumpararea actiunilor detinute de Ministerul Economiei, de 54,8% din capital, nu si pentru creantele Electrica sau AVAS.

Compania PCC, actionar minoritar al Oltchim, a depus oferta atat pentru cumpararea actiunilor detinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cat si pentru preluarea creantelor AVAS si Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.

Omul de afaceri Stefan Vuza a depus doua oferte pentru achizitia actiunilor la Oltchim, prin firmele AISA Invest si Chimcomplex. El vrea sa preia doar creanta Electrica fata de Oltchim.

Dan Diaconescu a depus oferta doar pentru cumpararea actiunilor statului la combinatul chimic, nu si pentru cele doua creante. Initial, oferta sa a fost respinsa pentru ca ar fi fost depusa dupa ora 12:00, insa dupa o serie de discutii comisia de privatizare a acceptat documentele.

Diaconescu afirma ca are sustinerea unei mari companii de produse chimice pentru preluarea Oltchim, fara sa ofere detalii.

Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12:00, seful OPSPI tinand cont cont de trei actiuni in instanta depuse de Dan Diaconescu si de solicitarea de amanare formulata de societati care reprezinta grupul rus Gazprom.

Diaconescu a depus trei actiuni in instanta, una impotriva unei hotarari AGA Oltchim, celelalte vizand suspendarea si anularea procedurii de privatizare si a contractului de privatizare care ar urma sa fie incheiat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca nu exclude varianta ca procedura de privatizare a Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) sa nu fie finalizata si a aratat ca in functie de rezultatul de vineri se va sti daca Oltchim va fi preluata de un nou actionar sau va intra in administrare speciala.

Intrebat daca vineri va putea fi vandut combinatul Oltchim, Ponta a spus ca nu exclude nicio varianta.

"Nu stiu sa va raspund la intrebare, pentru ca e o procedura in curs. Imi doresc, dar nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. (...) In functie de rezultatul de maine putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a anuntat ca daca nicio oferta pentru Oltchim nu va fi satisfacatoare va fi instituita administrarea speciala, dar numai ca o solutie pe termen scurt, solutia pe termen lung fiind cooptarea unui investitor puternic.

REACTII DUPA AFLAREA ACTIONARULUI MAJORITAR

Premierul Victor Ponta a declarat referitor la cei care au depus oferte pentru actiunile Oltchim Ramnicu Valcea, ca daca cineva crede ca "se joaca cu asa ceva, se va arde foarte tare", sustinand ca este vorba de mii de oameni si "de un complex industrial pentru trei judete". 

Intrebat cine a castigat licitatia la Oltchim, el a raspuns: "Nu este in acest moment un anunt oficial, pot sa va spun un singur lucru: oricine castiga are intre cinci si zece zile termen sa depuna pretul de 203 milioane de lei dupa care sa inceapa discutiile privind datoriile la AVAS, Electrica, etc." 

Ponta a mai spus ca nu porneste cu ideea ca a fost o inselaciune, ci pe ideea ca cine a fost acolo a inteles ca nu este vorba "de o joaca".

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a declarat ca procesul de privatizare a Oltchim este unul execrabil. Acesta a apreciat ca Dan Diaconescu face un joc electoral si ca Guvernul trebuie sa-si asume acest "dezastru", intrucat nu a pus conditii de eligibilitate. 

"Dan Diaconescu nu are niciun investitor in spate. Nu exista niciun investitor care sa dea 42 de milioane de Euro unui jurnalist sau nu stiu cum sa-l numesc. Orice investitor serios sau neserios, poate fi si Mafia sau cel mai serios investitor, cand vorbesti de 42 de milioane de Euro, deci o suma considerabila, isi angreneaza aceasta investitie printr-un consultant, printr-un avocat mare", a spus Sebastian Bodu. 

Sebastian Bodu a precizat ca Dan Diaconescu face un joc electoral din care vrea sa castige puncte conditionand, ulterior, plata pretului de "aberatii" care nu vor putea fi duse la indeplinire, in situatia in care ofertele trebuie sa fie neconditionate. 

"Dan Diaconescu va conditiona ulterior, deci dupa deschiderea plicurilor, oferta lui de indeplinirea de catre stat a tot felul de obligatii aberante. Asta este Dan Diaconescu. Va pierde garantia de participare dupa care va incepe circul in instanta ca Guvernul Ponta ii ia banii sau ca statul roman ii face si ii drege", a spus Bodu.

"Ganditi-va, in 2007, cand am privatizat BCR, ce-ar fi fost daca nu am fi spus ca ofertantii sa fie banci serioase si nu am fi scris acolo ce inseamna sa fie banci si ce conditii trebuie sa indeplineaca si venea unul care nu avea ce face si spunea «Hai sa ma joc si eu»?", a aratat Bodu.