Dan Diaconescu este insa si primul jurnalist roman trimis in judecata dupa Revolutie, pentru ca ar fi santajat un primar, ca sa ii cumpere tacerea. Firmele sale sunt pe lista celor cu datorii la bugetul de stat, insa chiar si asa Diaconescu pozeaza relaxat intr-un tip care iubeste poporul dar se plimba cu limuzine are vile in buricul capitalei, la mare, si chiar un iaht, pe care nu l-a vazut nimeni.

Nascut in 9 decembrie 1967, la Caracal, Dan Diaconescu a ajuns la Bucuresti imediat dupa Revolutie si a intrat in presa scrisa. Absolvent al Facultatii de Mecanica, a scris in publicatii centrale pe care ulterior le-a si condus. In 1997 si-a facut debutul in televiziune ca realizator pentru ca patru ani mai tarziu sa isi deschida propriul post.

Sef dar si realizatorul emisiunii care ii purta numele, Dan Diaconescu a intrat rapid in vizorul CNA si dupa exact un an de la lansare, OTV a primit interdictie sa mai emita pentru o lunga perioada de timp. Ulterior Diaconescu a obtinut o licenta pentru un al doilea canal TV.

Anul 2010 ii aduce jurnalistului si prima confruntare cu autoritatile judiciare. Pe 22 iunie, Dan Diaconescu a fost retinut de procurorii anticoruptie sub acuzatiile de santaj si amenintare.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori la acea vreme a rezultat ca In 2009, Dan Diaconescu atat in mod direct cat si prin intermediul unui alt realizator TV, Parv Dorel - Petru, ar fi amenintat un primar din Arad sa ii plateasca 200.000 euro pentru a nu dezvalui opiniei publice informatii compromitatoare. Sub presiunea acestor amenintari, primarul cu pricina ar fi platit 30.000 euro si 4.200 de lei.

A fost si arestat vreme de trei zile, iar odata cu eliberarea Tribunalul Bucuresti i-a impus restrictia de a parasi Romania si de a vorbi public despre ancheta care a ajuns pe masa judecatorilor si e departe de a se fi terminat. Dan Diaconescu este cercetat si pentru evaziune si spalare de bani.

La iesirea din arest, Dan Diaconescu si-a anuntat candidatura la viitoarele alegeri prezidentiale.

In 2011 si-a facut propriul partid - partidul poporului - pe care a reusit insa sa il inregistreze oficial dupa luni intregi de procese in justitie.

Dan Diaconescu a castigat, vineri, licitatia publica pentru pachetul majoritar de actiuni la Oltchim si spune ca este pregatit sa investeasca doua miliarde de lei in combinat, dar nu a precizat clar de unde vin banii.

Jurnalistii de la Gandul.info au facut o analiza a activitatii firmelor la care Diaconescu este actionar. Potrivit Registrului Comertului, Dan Diaconescu este actionar la cinci companii, inclusiv cea care detine postul de televiziune OTV. Potrivit ANAF, in iunie, doua din firmele lui Dan Diaconescu inregistrau datorii la stat de peste 1,75 milioane euro.

Cele mai multe datorii le are Oglinda Press: peste 7 milioane de lei, aproape toate la bugetul de stat. Oglinda Television stransese in iunie restante totale de aproape 850.000 de lei, din care 500.000 de lei numai la fisc. Acestora li se adauga si 600.000 euro pe care ii datoreaza Ocram Televiziune la finantele locale. In total, companiile la care Dan Diaconescu este actionar au de dat 2.350.000 euro.

Principala afacere a lui Dan Diaconescu este OTV. Pe 30 martie OTV a intrat in faliment. Tribunalul Bucuresti a admis cererea unei societati care a cerut instantei declansarea procedurii de insolventa pentru televiziunea lui Dan Diaconescu.

In cadrul procedurii de insolventa a fost realizata si o lista cu datoriile totale pe care OTV le inregistreaza. Presa a relatat ca ar fi vorba de 6,5 milioane euro,

In 2011 averea lui Dan Diaconescu era evaluata la 8-9 milioane de euro. Asta desi in 2010 presa a vehiculat ca ar avea 30 milioane euro. Potrivit Gandul.info, Diaconescu ar fi detinut in 2010 sase imobile, un iaht de 2.000.000 de euro, un Rolls-Royce Phantom de 385.000 de euro, un Rolls-Royce Drophead de 340.000 de euro, un Bentley Flying Spur de 200.000 de euro si doua elicoptere. Toate aceste nu au fost insa confirmate oficial.

Dan Diaconescu este casatorit si are o fetita.