Care e strategia Guvernului pentru 2011-2013? Orice crestere salariala va fi conditionata de concedieri!
Cresterile salariale vor fi conditionate de reducerea numarului de salariati si raportate la evolutia indicatorilor economici si sociali, iar ministrilor si altor demnitari le va fi interzis sa mai acorde deduceri sau noi sporuri fara ca legea sa prevada o autorizatie speciala in acest sens.
Restrictiile salariale sunt incluse in strategia fiscal-bugetara elaborata de Guvern pentru perioada 2011-2013 si obtinuta de Mediafax.
Documentul, aprobat miercuri de Guvern, releva ca vor putea fi stabilite majorari salariale anuale, dar numai astfel incat ponderea cheltuielilor de personal din sectorul bugetar sa se reduca progresiv.
"Orice majorare salariala va fi conditionata de reducerea numarului de salariati si va fi raportata la evolutia indicatorilor economici si sociali. Guvernul va realiza o stricta monitorizare a salariilor din sectorul public, iar niciun ministru si niciun demnitar public nu va putea crea salarii, deduceri sau sporuri noi fara ca legea sa prevada o autorizatie speciala in acest sens", se arata in strategia prevazuta pentru urmatorii trei ani.
Incepand cu 1 ianuarie 2011 si pana la 31 decembrie 2012, sistemul public de salarizare si ierarhizare va fi reformat si simplificat prin reducerea numarului de functii din sectorul bugetar, trecerea treptata la salarii nominale si eliminarea cumulului de functii, iar codul muncii si legea contractelor colective de munca vor fi revizuite pentru o "flexibilitate mai mare" in ceea ce priveste salariile.
Documentul mai prevede eliminarea "incepand" cu anul 2011 a celui de-al 13-lea salariu si a primei de vacanta pentru angajatii din sectorul public.
Mai mult, numarul mediu de salariati va scadea in acest an cu peste 100.000 persoane, la 4,6 milioane angajati, iar rata somajului va urca pana la 8,5%, respectiv 760.000 someri inregistrati, concomitent cu o reducere mai mare a salariului real comparativ cu 2009, derapaj care va fi recuperat doar in 2013.
Documentul aminteste ca numarul mediu de salariati a fost in anul 2009 de 4,77 milioane persoane, in scadere cu 5,4% fata de anul 2008, concedieri mai importante fiind inregistrate in industria prelucratoare, constructii, comertul cu ridicata si cu amanuntul, transport si depozitare.
In luna iunie 2010, comparativ cu luna iunie 2009, efectivul salariatilor a scazut cu 7,7%, cauza principala indicata fiind lipsa comenzilor din industria aflata sub influenta crizei economice si a "timpului nefavorabil" activitatilor economice, se mai arata in document.
Numarul mediu al salariatilor pe primele sase luni ale acestui an, calculat ca medie aritmetica a efectivelor lunare, a fost de 4,29 milioane persoane, in scadere cu 413.000 persoane fata de perioada corespunzatoare din anul trecut. Cele mai mari scaderi se regasesc in industria de fabricare a incaltamintei, constructiilor metalice, fabricarea mobilei, constructii, comert.
In administratie, invatamant si sanatate, numarul de salariati s-a redus cu 37.000 persoane.
"Pentru anul 2010, numarul mediu de salariati s-a estimat sa scada fata de 2009 cu 2,3%, respectiv la 4,66 milioane persoane", se arata in document.
Sursa citata mai releva ca, urmare a presiunilor pe piata muncii din semestrul II, pentru anul 2010 numarul somerilor inregistrati va fi in crestere, fiind estimat la 760.000 persoane, iar rata somajului la sfarsitul anului se va majora pana la 8,5%.
Salariul real este estimat ca va scadea in acest an cu 3,3%, dupa o diminuare cu 1,5% in 2009.
Pentru anul 2011, Guvernul mizeaza pe reluarea cresterii economice si se asteapta ca si piata muncii sa se imbunatateasca, prognoza pentru urmatorii ani indicand insa o revigorare in trepte. Astfel, se estimeaza ca numarul mediu de salariati se va majora cu 0,5% in 2011, cu 1% in 2012 si cu 0,8% in 2013. In aceste conditii, abia in 2013 se va ajunge la un numar de 4,77 milioane salariati.
Executivul asteapta, totodata, ca incepand cu anul 2011, numarul de someri inregistrati la sfarsitul anului sa intre pe o panta descrescatoare, astfel incat la finele anului 2012 sa fie chiar la un nivel mai mic decat cel din 2009.
Castigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2011 va fi de 2.022 lei, cu 5,9% mai mare decat in 2010, crestere care va continua pana in anul 2013, cand va fi de 2.232 lei.
Salariul real va fi insa recuperat tot in trepte, cu 0,4% in 2011, cu 1,5% in 2012 si cu 1,7% in 2013.
Mai departe, cota unica si contributiile la asigurarile sociale nu vor fi modificate pana in 2013, potrivit stategiei fiscal-bugetare pentru urmatorii trei ani, aprobata miercuri de Guvern, care nu precizeaza daca va fi pastrata si TVA la 24%, nivelul majorat incepand cu luna iulie.
In ceea ce priveste mentinerea impozitului pe venit la 16%, documentul precizeaza ca pe termen mediu evolutia veniturilor din aceasta categorie este determinata de cresterea moderata a castigului salarial mediu brut in concordonata cu productivitatea, iar incasarile din impozitul pe venit se vor mentine la 3,3% - 3,4% din PIB in 2011-2013.
Evolutia incasarilor din impozitul pe profit, unde cota va ramane tot de 16%, va fi influentata de activitatea economica din anumite sectoare, precum si de costurile de finantare ale agentilor economici. Incasarile din impozitul pe profit vor ajunge la 2,1% din PIB in 2013.
Documentul arata ca evolutia TVA va respecta angajamentele asumate de Romania prin acordurile incheiate cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, dar nu precizeaza daca noul nivel de 24%, majorat de la 19% incepand cu 1 iulie, va fi mentinut si pe termen mediu.
In perioada 2011-2013, Guvernul are in vedere promovarea unei politici fiscale care sa ofere sustenabilitate procesului de crestere economica prin mentinerea actualelor cote reduse de TVA, respectiv cota de 9% pentru anumite livrari de bunuri si servicii prevazute de Codul Fiscal si cota de 5% pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale.
Cotele de contributii sociale vor fi mentinute pe termen mediu, iar evolutia moderata a castigului salarial mediu brut pe termen mediu si implementarea graduala a pilonului II de pensii va conduce la diminuarea ponderii contributiillor la asigurari spciale in PIB pana in anul 2013 fata de nivelul inregistrat in anul 2008.
"Pe orizontul de referinta ponderea acestora se situeaza la 8,9%-8,2% din PIB", se arata in document.
Pentru anul 2010, cota de contributii de asigurari sociale (CAS) pentru conditii normale de munca la angajator este de 20,8%, iar pentru angajat de 10,5%. Contributia de asigurari sociale de sanatate este de 5,2% pentru angajator si de 5% pentru angajat. Atat angajatii cat si angajatorii mai platesc contributii la somaj de 0,5%, precum si alte contributii.
Guvernul vrea ca in perioada 2011-2013 sa creasca autonomia colectivitatilor locale prin transferul de noi responsabilitati decizionale, precum si de resurse financiare patrimoniale, cu respectarea principiului subsidiaritatii.
In acest sens, va fi modificata legislatia fiscala in sensul acordarii dreptului autoritatilor locale de a modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si de gradul de suportabilitate al populatiei si prin implementarea unui sistem de calcul a valorii impozabile a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora, acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula de calcul.
Asigurarea stabilitatii accizor ca sursa a veniturilor bugetare in urmatorii trei ani reprezinta, de asemenea, unul din obiectivele strategiei fiscale, in conditiile in care ponderea lor in PIB va fi de 3,2-3,1% din PIB.
In aceasta perioada, nivelul accizelor va creste in vederea atingerii nivelului minim impus de legislatia comunitara in domeniu.
Pe acelasi subiect: