In pofida retrogradarii de catre Standard&Poor’s a noua state din zona euro, pietele financiare nu au reactionat, iar state cu economii considerate fragile precum Spania si Italia au reusit sa se imprumute in aceasta saptamana la dobanzi in scadere puternica.

"Am incredere ca euro se va comporta mai bine in 2012", a estimat in aceasta saptamana presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a salutat progresele realizate la nivelul Europei in privinta a doua probleme profunde, lipsa disciplinei bugetare si a reformelor structurale.

AFP se intreaba insa daca zona euro a depasit cu adevarat varful crizei, sau este vorba doar despre o perioada de acalmie, datorita imprumuturilor de aproape 500 de miliarde de euro acordate de BCE bancilor europene, care le permit sa cumpere din nou obligatiuni suverane.

Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro va fi urmata, luni seara, de o reuniune la nivelul reprezentantilor de profil din toate statele membre, iar discutiile vor continua si marti.

In afara de Grecia, alte subiecte ale reuniunii vor fi mecanismul permanent de stabilitate financiara pentru tarile cu probleme din zona euro, care trebuie sa intre in vigoare in iulie, si noul tratat menit sa intareasca disciplina bugetara, care urmeaza sa devina functional in ianuarie 2013.

Totodata, ministrii vor studia cum poate fi conditionata acordarea de ajutoare din acest fond de ratificarea unui nou tratat care impune o "regula de aur" referitoare la revenirea la un buget echilibrat, idee sustinuta de Germania.

Citeste si:

Tanarul care a schimbat lumea artei cand a renuntat la jobul de pe Wall Street FOTO