"Obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 2,2%, va fi dificil de atins, dar este important ca Guvernul sa incerce sa ramana cat mai aproape de acest nivel, pentru a ajuta la mentinerea increderii investitorilor. Este foarte important sa fie mentinuta (perceptia buna fata de Romania - n.r.). Exista intotdeauna tentatia de a cheltui mai mult inainte de alegeri, iar mesajul pe care il transmitem este ca autoritatile sa incerce sa reziste acestor tentatii", a declarat pentru Mediafax economistul BERD Peter Sanfey.  

Ajustarea fiscala din ultimii ani a fost "impresionanta" si in acelasi timp "dureroasa", insa Romania a obtinut increderea institutiilor internationale si a pietelor financiare, a afirmat Sanfey. 

"Executivul ar trebui sa evite orice fel de masuri fiscale iresponsabile. Consolidarea fiscala din Romania a fost impresionanta in ultimii ani. In anii de boom economic au fost facute unele angajamente care in mod clar nu erau sustenabile, precum cele in privinta salariilor din sectorul public si pensiilor. Ajustarea a fostdestul de dureroasa, dar rezultatul a fost o impresie buna in fata institutiilor financiare internationale si pe pietele financiare, in urma respectarii angajamentelor fiscale in cadrul acordului cu FMI, UE, BancaMondiala si BERD", a spus economistul BERD. 

BERD a imbunatatit vineri prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 0,8%, cat estima in ianuarie, la 1,2%. Prognoza economica a BERD este acum mai apropiata de cea a FMI (1,5% pentru acest an), precum si de cea a Comisiei Europene (1,4%). 

Peter Sanfey afirma ca zona euro trece printr-o perioada dificila din cauza problemelor din Grecia si alte state, iar pentru tari precum Romania ar fi mai bine sa astepte o imbunatatire a situatiei din uniunea monetara si mai multa claritate inainte de a se angaja ferm in privinta intrarii in zona euro. 

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat recent ca intrarea Romaniei in zona euro va fi stabilita dupa alegerile parlamentare din toamna, in functie de contextul intern si international.