El a spus ca tine sa reaminteasca mandatul cu care delegatia FMI a venit la Bucuresti si astfel sa ii raspunda afirmatiilor directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Basescu a precizat ca mandatul se referea la cresterea TVA la 24%, a cotei unice de impozitare la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%.

"Plec de la a va reaminti –si cu ocazia asta dau o replica si domnului Strauss-Kahn – plec de la a va reaminti mandatul cu care a venit FMI si UE si BM la Bucuresti. Dar vorbesc in primul rand de mandatul Fondului. Mandatul cu care delegatia Fondului a venit – si el este scris pe documente inainte autoritatilor romane, daca domnul Strauss-Kahn are dubii, ii voi transmite personal documentul cu care a venit Fondul. Si el spunea asa: cresterea TVA-ului de la 19% la 24%, cresterea cotei unice de la 16% la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%. De ce am respins aceasta varianta? Pentru ca era varianta care nu trata problema, adica repartitia cheltuielilor bugetului de stat al Romaniei. In plus, dupa toate analizele, cresterea TVA-ului de la 19 la 24 % ar fi generat o inflatie care s-ar fi scris cert cu doua cifre. Minim 10% ar fi fost inflatia anul acesta fata de obiectivul existent, in jur de 4-4,5%. De asemenea, ar fi fost un transfer de cheltuieli suplimentare pe zona economica – si aici nu fac deosebire stat si firme private – dar pe zona economica, zona care in linii mari a parcurs un proces de restructurare in anul 2009, sigur cu celebrele exceptii din sectorul de stat - regii subventionate. In general, sectorul economic, fie ca a fost in zona serviciilor sau a productiei a suferit o puternica restructurare in anul 2009, ceea ce nu s-a intamplat cu sectorul de stat sau cu cheltuielile statului. Din aceste motive, in urma discutiilor pe care le-am avut cu Guvernul si cu BNR, noi toti am stabilit sa respingem varianta propusa de Fond. Aceasta varianta avea si dezavantajul ca mentinea cancerul din bugetul de stat al Romaniei", a spus Basescu.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat, recent, la postul de televiziune France 2, ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor.

"Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 - 25% din salariile functionarilor. Noi am spus «Nu, nu luati aceasta masura daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei mai bogati». Guvernul a spus «Nu, noi suntem cei care decidem». Si acesta este adevarul: Guvernul decide intoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: «Asta e situatia si care e drumul de urmat pentru a va reveni». Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales", a spus directorul FMI.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat, vineri, la TVR1, ca informatiile transmise de directorul general al FMI sunt inexacte, mentionand ca solutia propusa de reprezentantii Fondului viza, alaturi de cresterea TVA si a cotei unice, si reducerea cu 20% a sectorului bugetar. El a opinat totodata ca declaratia lui Dominique Strauss-Kahn a fost "usor ideologizata" si ca a fost facuta "mai degraba" pentru Franta, el sustinand ca actualul sef al FMI ar intentiona sa candideze la Presedintia Frantei.

FMI ar fi sprijinit si o alta solutie de reducere a deficitului bugetar, daca Guvernul ar fi ales o alta varianta din cele discutate, a declarat sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, mentionand insa ca Executivul decide care este cea mai buna optiune pentru tara.

"Am discutat cu autoritatile un numar mai mare de optiuni si am fi sprijinit autoritatile daca ar fi ales aceasta varianta (de reducere drastica a cheltuielilor - n.r.) sau alta. In final, Guvernul a ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este cea care a fost luata. Sprijinim aceasta deczie. Guvernul a avut obligatia sa adopte optiunea cea mai adecvata pentru tara si noi sprijinim faptul ca ei s-au angajat la acest lucru", a declarat Jeffrey Franks.