"Este de asteptat ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, sa piarda functia in cursul scrutinului de duminica. Daca va pleca de la putere, se va alatura altor politicieni renumiti: aproape toate statele europene afectate de criza care au organizat alegeri incepand din 2009 au renuntat la liderii care erau in functii", comenteaza editorialistul AP Daniel Woolls, intr-un material pe tema alegerilor din Franta intitulat: "Liderii politici din Europa cad din cauza crizei: urmeaza Sarkozy", preluat de Mediafax.

Agentia Associated Press prezinta o lista a tarilor europene ai caror lideri politici au fost schimbati din cauza crizei economice.

In Spania, pe fondul masurilor dure de austeritate si ratei foarte ridicate a somajului, socialistii condusi de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero au pierdut alegerile in noiembrie 2011.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, acuzat de aproape orice, de la relatii cu dame de companie pana la acte coruptie, a fost nevoit sa demisioneze in noiembrie 2011, pe fondul lipsei de incredere in abilitatile de relansare economica, fiind inlocuit te tehnocratul Mario Monti, noteaza AP.

Fostul ministru de Finante britanic Gordon Brown, devenit premier al Marii Britanii dupa retragerea lui Tony Blair, a condus Partidul Laburist la esec in alegerile din mai 2010.

Situatii similare s-au produs in tari precum Irlanda, Portugalia, Danemarca si Finlanda, reaminteste Associated Press. Un exemplu foarte clar este cel al Greciei, unde socialistul George Papandreou, ajuns la putere in octombrie 2009, a fost nevoit sa demisioneze dupa doi ani, din cauza celei mai grave crize economice, fiind inlocuit de tehnocratul Lucas Papademos.

Insa, potrivit Associated Press, in tabloul politic al liderilor europeni este si o exceptie notabila: "Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a castigat un nou mandat in 2009, anul in care economia Romaniei s-a contractat cu 7% si in care Romania a primit un credit de 20 de miliarde de euro din partea FMI, Bancii Mondiale si Uniunii Europene. Basescu, un fost comandant de nava, a castigat pentru ca este perceput ca fiind un lider puternic intr-o perioada de criza".

O alta exceptie este Polonia, dar aceasta este singura tara europeana care nu a fost afectata de recesiune.