“Vom chema atat clientii cat si inspectorii fiscali. Practic vrem ca toti cumparatorii pe care i-am avut sa ne sustina in procesul pe care l-am intentat statului. Inspectorii fiscali, potrivit legii, ar fi trebuit sa ne inregistreze din oficiu ca platitori de TVA in urma controalelor. Nu au facut-o pentru ca nu exista cadrul legal. Asta vrem ca acestia sa declare in fata judecatorului”, a spus Garbis Vincentiu Kehaiyan.

Pozitia ANAF ramane ferma insa: Vom continua controalele si vom finaliza verificarile in domeniul imobiliar pana la ultimul comerciant  care a facut tranzactii si nu s-a inregistrat in scopuri de TVA, potrivit declaratiilor reprezentantilor ANAF.
Fiscul deruleaza, in prezent, controale fiscale la toti investitorii imobiliari care intre 2006 si 2008 au vandut case si terenuri pe persoană fizica. Fiscul afirma ca acestia ar fi trebuit sa platească TVA, in conditiile in care au transformat tranzactiile intr-o afacere comerciala.

Peste 340 de persoane fizice in cazul carora controlul a fost finalizat, datoreaza la stat TVA in valoare de 315 milioane de lei (din care penalitatile de intarziere sunt de 117 milioane de lei) pentru tranzactiile imobiliare realizate in perioada 2006-2008, potrivit datelor furnizate de ANAF.

Ca sa se asigure ca isi va recupera banii, Fiscul a sechestrat bunuri in valoare de aproximativ 360 de milioane de lei.
Alte peste 230 de persoane sunt controlate acum de ANAF, suma estimate pe care o au de inapoiat statului fiind de aproximativ 127 de milioane de lei.