Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii sindicali din teritoriu, ca au decis sa inceapa seria pichetelor, de miercuri, urmand ca in 19 mai sa organizeze un miting in Piata Victoriei. In cursul acestor zile, sindicatele vor decide si daca declanseaza greva generala din 25 mai.

Hossu a mai spus ca ii cheama pe toti cetatenii Romaniei sa iasa in strada, sa blocheze Piata Victoriei, nu numai pe sindicalisti, pentru ca masurile anuntate de Guvern ii privesc pe toti cei 20 de milioane de romani.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat, de asemenea, ca profesorii vor picheta Palatul Parlamentului, din 11 pana in 20 mai, nemultumiti de decizia Guvernului de a taia salariile bugetarilor cu 25%, dar si de legea educatiei.

Potrivit secretarului general al FSLI, Liviu Pop, la pichetele de la Palatul Parlamentului, care se vor desfasura in perioada 11-20 mai, vor participa aproximativ 200 de sindicalisti zilnic.

Bogdan Hossu spunea, dupa discutiile din weekend, de la Palatul Cotroceni, ca in cadrul intalnirii cu presedintele Traian Basescu s-a decis crearea unei structuri de criza, din care sa faca parte sindicatele, patronatele, reprezentanti ai Guvernului si ai partidelor politice, rolul structurii fiind de a analiza masurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar si solutiile alternative.

Hossu a spus ca prima intalnire a structurii de criza va avea loc marti, la ora 11.00, si a precizat ca asteapta sa vada care vor fi rezultatele intalnirii si in ce masura vor fi acceptate solicitarile sindicatelor pentru a decide daca vor continua sau nu protestele.

Liderii celor cinci confederatii sindicale au constituit deja un comitet de criza, in urma masurilor anuntate de presedintele Traian Basescu dupa negocierile cu delegatia FMI si si-au retras reprezentantii sindicali din toate organismele tripartite, ca o prima forma de protest.