Dosarul de subminare a economiei nationale. Cine sunt persoanele cercetate si ce acuzatii i se aduc lui Ioan Niculae VIDEO
40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, miercuri, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, informeaza Mediafax.
SRI a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei nationale in cazul firmei InterAgro a lui Ioan Niculae, in aceasta cauza fiind cercetate penal 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.
Persoanele vizate in acest caz au fost monitorizate de Serviciul Roman de Informatii (SRI), care ulterior a sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Ioan Niculae a fost citat initial de procurorii DIICOT in acest dosar pentru 29 decembrie 2011, dar a motivat ca nu se poate prezenta la audieri, au precizat sursele citate.
De asemenea, in 28 decembrie au fost citate pentru audieri 20 de persoane cercetate in acest dosar, iar in 29 decembrie alte 15 persoane. Dupa audierile din 28 decembrie, in seara aceleiasi zile, cei 15 invinuti si avocati ai acestora au anuntat ca nu se pot prezenta la DIICOT.
"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei - A.N.R.E. si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, prev. de art. 167 alin. 1 si art. 165 alin. 2 C.p.", se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT, citat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, "in sarcina invinuitilor se retine ca au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".
Procurorii au mai precizat ca activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".
"Se mai retine ca activitatea infractionala a generat imposibilitatea repartizarii de catre SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale, cu consecinta punerii in pericol a Sistemul Energetic National, ca ramura strategica a economiei nationale si subminarii economiei nationale", se mai arata in comunicat.
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism precizeaza ca in perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul institutiei au fost audiate 35 de persoane, carora le-a fost adusa la cunostiinta invinuirea, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa aiba loc audierea celorlalti invinuiti.
Pe acelasi subiect: