Volkswagen a spionat in anii '80 activisti sindicali din Brazilia pentru dictatura militara de la putere
Volkswagen Group a spionat in anii ’80 activisti sindicali din Brazilia, furnizand informatii referitoare la revendicarile salariale si alte discutii private dictaturii militare de la putere, potrivit documentelor descoperite recent in arhiva guvernamentala braziliana, relateaza Automotive News.
Compania a monitorizat propriii angajati, dar si lideri sindicali importanti.
Una dintre persoanele supravegheate a fost Luiz Inacio Lula da Silva, care a devenit ulterior presedinte al Braziliei in perioada 2003-2010 si care continua sa fie unul dintre cei mai influenti politicieni ai tarii.
Documentele au fost descoperite de o "comisie a adevarului" care, la cererea actualului presedinte, Dilma Rousseff, investigheaza abuzurile care au avut loc in perioada regimului militar din 1964-1985.
Reuters a relatat luna trecuta ca aceasta comisie a descoperit dovezi ca zeci de companii, intre care Volkswagen si alti producatori auto, au ajutat regimul militar sa identifice activistii sindicali, in anii ’80, pentru a suprima tulburarile sociale.
Au fost descoperite 20 de pagini de documente confidentiale furnizate de VW autoritatilor braziliene intre 1983-1984, care reprezinta cele mai clare dovezi ca unele companii au oferit informatii privind activitatile sindicale.
Prin aceste documente, VW a dat date referitoare la peste 12 sedinte de sindicat care au avut loc in regiunea Sao Paolo, despre planurile de greva si cereri pentru salarii mai mari si conditii mai bune de munca. Compania a furnizat numele angajatilor VW care au participat la ele.
Informatiile au fost folosite de politie pentru a monitoriza, hartui si retine activisti sindicali, in speranta descurajarii unor eventuale proteste, a declarat Sebastiao Neto, membru in comisia care investigheaza cazurile.
Procurori brazilieni au declarat ca unele companii risca procese civile sau cereri pentru despagubiri, daca se va dovedi ca au contribuit la incalcarea drepturilor omului, in timpul dictaturii militare. Altii se indoiesc ca dovezile sunt suficient de solide pentru un proces, dar considera ca valoarea investigatiei consta in expunerea abuzurilor care au avut loc in Brazilia, in prezent o democratie stabila si o putere economica, astfel incat astfel de greseli sa nu se mai repete.
In urma informatiilor, VW a reiterat un angajament, exprimat acum o luna, de a investiga toate indiciile ca angajati ai companiei au furnizat informatii autoritatilor militare de la acea vreme.
Volkswagen este una dintre cele 19 companii braziliene si straine care au participat in mod regulat la intalniri cu oficiali militari si ai politiei, in Paraiba River Valley, o zona industriala aflata la circa 55 km de Sao Paulo. Firmele faceau schimburi de informatii in legatura cu viitoarele greve si despre concedieri masive.