Volkswagen, cel mai mare constructor auto din lume, a precizat ca aceste despagubiri vor fi acordate celor care detin autovehicule Audi, Volkswagen si Porsche echipate cu motoare diesel de trei litri.

Concret, detinatorii a aproximativ 58.000 de vehicule achizitionate intre 2013 si 2016 si ale caror motoare pot fi reparate vor primi despagubiri cuprinse intre 7.039 si 16.114 dolari. In plus, Volkswagen s-a angajat sa rascumpere sau sa schimbe alte 20.000 de autovehicule care dateaza din 2009-2012.

Volkswagen va demara acest program de despagubiri imediat ce autoritatile americane isi vor da acordul, grupul german adaugand ca se asteapta sa primeasca aprobarea finala inainte de luna mai.

Acordul cu privire la motoarele diesel de trei litri vine dupa un altul, mai costisitor (de aproape 15 miliarde de dolari) finalizat in 2016 si care vizeaza aproximativ 500.000 de vehicule diesel Volkswagen echipate cu motoare de doi litri.

"Toti clientii nostri din SUA care detin vehicule implicate au acum la dispozitie o solutie", a declarat Hinrich J. Woebcken, directorul diviziei americane a Volkswagen Group.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.