Cine are masina din categoria de poluare Euro 4, cu motor de pana la 2.000 centimetri cubi, si nu a inscris-o inca in Romania scapa si astazi de taxa de mediu, potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Fondului pentru Mediu, Adriana Stroe.

In 2010, Guvernul estimeaza ca va strange din taxa de poluare pentru autovehicule o suma totala de 1,65 miliarde lei, un nivel similar prognozei pentru 2009.

Ce valoare are taxa?

Sumele variaza intre 1.500 si 6.000 de lei, in functie de capacitatea cilindrica si cantitatea de dioxid de carbon pe care o produce motorul. Se scumpesc, asadar, autoturismele abia iesite pe portile fabricilor cu pana la 10%. Cum nu se poate mai rau, spun vanzatorii de automobile noi, care au ajuns la sfarsitul anului trecut la nivelul vanzarilor de acum trei ani.

Vanzatorii de masini ieftine si second-hand vad in taxa o relansare a pietei ocaziilor. Raman scutite de taxa si in 2010 motorizarile Euro 5. Majoritatea marcilor de import vand deja in vestul Europei astfel de modele care vor intra progresiv si in tara noastra. Din pacate, vor fi ceva mai scumpe.

Calculeaza aici taxa auto!

Statul a incasat in 2009 din taxa auto cu 1 miliard de lei sub estimari

In decembrie 2009, pe fondul scaderii drastice a numarului de inmatriculari auto, incasarile statului din taxa de poluare pentru autovehicule erau de aproximativ 630 milioane lei, cu peste 1 miliard de lei mai putin decat estimase Guvernul, scrie Mediafax.

Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.

Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 15 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Exceptia a fost ridicata la inceputul acestui an.