AFM a anuntat joi inchiderea primei etape de evaluare si validare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institutiile publice in Programul Rabla 2014.

In aceasta sesiune, a fost inregistrat un numar total de 602 dosare depuse de persoanele juridice si institutiile publice, dintre care au fost analizate 119 dosare. Din acestea, 40 de dosare au fost acceptate pentru 238 de autovehicule si 79 de dosare au fost respinse.

Listele cu persoanele juridice si institutiile publice care au fost acceptate si respinse in program sunt publicate pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la sectiunea aferenta programului.

Printre persoanele juridice acceptate pana acum in program se numara o unitate militara din Capitala care a obtinut 94 de tichete, Secretariatul General al Guvernului, care ar urma sa achizitioneze 51 de noi autovehicule, si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), cu 17 tichete.

Programul Rabla 2014 pentru persoane juridice a inceput pe 30 aprilie.

Incepand de vineri, persoanele juridice si institutiile publice care au fost acceptate pana in prezent se pot adresa unuia dintre producatorii/dealerii auto care au fost validati in Programul Rabla 2014.

Persoanele juridice si institutiile publice care au fost respinse au posibilitatea sa depuna contestatii in termen de 5 zile de la data comunicarii rezultatelor, incepand tot cu data de 30 mai 2014.
De asemenea, solicitantii respinsi pot depune un nou dosar la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu, pana la 1 septembrie 2014, data la care se incheie inscrierile in Programul Rabla 2014 pentru .

Prin Programul Rabla pentru persoane juridice, Administratia Fondului pentru Mediu a emis 3.000 de tichete in valoare de cate 6.500 de lei, acordate la casarea unei masini mai vechi de opt ani pentru achizitionarea unui nou autovehicul.

Pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce CO2 mai mica de 100g/km si respectiv achizitionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. La achizitionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe langa prima de casare, o reducere in cuantum de maximum 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.

Anul trecut, in cadrul Programului Rabla pentru persoane juridice, cand au fost alocate tot 3.000 de tichete, au fost depuse 1.451 cereri de finantare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 autovehicule, cu o suma aprobata de 10.864.500 de lei.

Cele mai multe tichete au fost solicitate si obtinute de Posta Romana - 132 (858.000 de lei) si Ministerul Afacerilor Interne - 105 (682.500 de lei).