In cadrul programului Rabla pentru persoane fizice, pana luni, 19 mai 2014, in sistemul informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost inregistrat un numar de 5.720 de rezervari.

Dintre rezervarile de pana in acest moment, AFM raporteaza 5.699 de rezervari ale caror date au fost verificate si validate la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, o rezervare in curs de verificare si 20 de rezervari invalidate (din cauza datelor completate gresit sau eronate).

Din cele 17.000 de tichete alocate persoanelor fizice, mai sunt disponibile 11.280, urmand ca si cele 20 de tichete pentru care rezervarile au fost invalidate sa fie reintroduse in sistem.

Topul judetelor cu cel mai mare numar de rezervari este condus de municipiul Bucuresti, cu 1.357 de rezervari, urmat de judetele Arges si Constanta, cu 329, respectiv 280 rezervari. Pe ultimele trei locuri ale clasamentului se afla judetele Teleorman, Bistrita-Nasaud si Salaj cu 36, 20, respectiv 14 rezervari.

In cadrul programului Rabla 2014 pentru persoanele juridice, au fost depuse pana luni 302 dosare pentru 1.009 autovehicule, care se afla in analiza. Pentru persoanele juridice sunt disponibile, incepand din 30 aprilie, 3.000 de tichete.

Lista persoanelor juridice si a institutiilor publice care vor fi acceptate si respinse in program, va fi publicata pe site-ul AFM (www.afm.ro) la sectiunea aferenta programului.

Programul Rabla 2014 pentru persoane fizice a inceput in 8 aprilie. Cei interesati sa isi caseze masina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achizitia unui autoturism nou se inscriu la dealerul auto dorit pentru a-si rezerva tichetul de reducere si, ulterior, merg cu vechea masina la casat la oricare dintre centrele REMAT autorizate de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Cei care vor sa isi caseze vechea masina, dar nu si sa cumpere o masina noua, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie sa mearga la dealer. Atunci cand va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpara autoturismul.

Dupa inscrierea la dealer, AFM verifica in maxim 5 zile conformitatea datelor si confirma ca cetateanul respectiv poate beneficia de program, dupa care acesta din urma are la dispozitie 25 de zile pentru a casa si radia masina si a incheia contractul de vanzare - cumparare pentru autoturismul nou. Dealerul trebuie sa factura de livrare a autovehiculului nou in termen de 90 de zile de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, dar nu mai tarziu de data de 10 decembrie 2014 inclusiv.