"Rabla 2014". Producatorii si distribuitorii de autoturisme se pot inscrie de astazi in program
Producatorii, importatorii si distribuitorii de autoturisme pot depune, de luni, dosarele pentru validarea in progamul "Rabla". In acest an sunt alocate 17.000 de tichete pentru persoane fizice si 3.000 pentru persoane juridice si institutii publice.
Tichetele vor fi alocate electronic, in sistemul informatic gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu.
Conditiile de participare la programul "Rabla 2014", precum si documentele pe care trebuie sa le depuna producatorii sau dealerii auto pot fi gasite in Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, publicat pe site-ul AFM.
Dosarele de validare pot fi depuse pana vineri, 28 martie, lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2014 la programul "Rabla", precum si cea a operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz urmand sa fie publicate pe site-ul AFM.
Cei care doresc sa se inscrie anul acesta in programul "Rabla" o vor putea face la orice dealer dintre cei care vor fi validati si isi vor putea casa vechea masina la orice colector autorizat, numai pentru radierea masinii trebuind sa mearga la Politie in judetul unde vehiculul este inmatriculat.
Solicitantii isi vor alege din lista dealerilor validati unul la care se vor inscrie, dupa care pot merge la oricare dintre colectorii autorizati sa isi caseze masina, au declarat pentru Mediafax reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu, care gestioneaza programul "Rabla".
Distributia tichetelor Rabla nu se va mai face anul acesta pe judete, in functie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritoriala, ci in functie de cerere, tichetele electronice urmand sa fie extrase dintr-o baza de date nationala de dealerii auto validati, pe masura ce se inscriu solicitantii, a declarat, joi, ministrul Mediului Attila Korodi.
Totodata, spre deosebire de anul trecut, tichetele nu vor mai fi distribuite in etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.
Anul acesta, cei care vor dori sa isi caseze masina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achizitia unui autoturism nou se vor prezenta direct la dealerul auto de la care sunt interesati sa cumpere si se vor inscrie, urmand ca apoi sa mearga la un colector pentru casare, la Politie pentru radierea autovehiculului si sa revina la dealer pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare.
Pentru radierea autovehiculului, solicitantii vor trebui sa mearga la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din judetul unde au masina inmatriculata, conform normelor in vigoare.
Cei care vor sa isi caseze vechea masina, dar nu si sa cumpere o masina noua, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie sa mearga la dealer. Atunci cand va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpara autoturismul, a mai precizat ministrul Attila Korodi. Astfel, nemaiexistand fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obtinute si vandute de cei care au de casat o masina, dar nu vor sa cumpere o masina noua. In schimb, cei aflati in aceasta situatie trebuie sa se inteleaga din start cu cineva care vrea sa cumpere o masina noua, caruia sa ii cedeze reducerea de 6.500 de lei. Ministrul a apreciat ca "specula" cu tichetele Rabla va disparea prin noul mod de desfasurare a programului si si-a exprimat convingerea ca cei interesati vor avea acces la program. Dupa inscrierea la dealer, solicitantul va avea la dispozitie 30 de zile pentru casarea si radierea masinii vechi si pentru achizitia celei noi.
Daca nu sunt respectate conditiile desfasurarii programului, tichetul electronic se intoarce in baza nationala si poate fi extras de un alt comerciant.
Ministerul Mediului intentioneaza lansarea programului "Rabla 2014" dupa data de 1 aprilie, a mai spus ministrul. Pana atunci, au fost dispuse controale la colectorii inscrisi in program, care vor fi efectuate, incepand de luni, 24 martie, de reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu si inspectorii Garzii Nationale de Mediu.