Scandalul aflatoxinei a lovit puternic industria laptelui. La Iasi, vanzatorii raman cu marfa pe tarabe, chiar daca inspectorii sanitar veterinari spun ca in zona nu a fost gasit niciun strop de lapte contaminat. Patronatele sustin ca vanzarile au scazut cu 30% si merg tot in jos. Zilnic sunt estimate pierderi de 2, 8 milioane de lei.

Autoritatile ne dau asigurari ca nu exista motive de ingrijorare. In Europa, limita maxima de aflatoxina este de 10 ori mai mica decat in SUA. In plus, nutritionistii tin sa ne linisteasca. In cazul in care laptelele contaminat ar ajunge pe piata, ar fi nevoie ca un consumator sa bea cel putin 25 de litri de lapte contaminat, in fiecare pe zi, timp de cativa ani. Adica peste 9 tone anual. O cifra imposibil de atins, mai ales ca statisticile arata ca un roman consuma in medie 34 de litri de lapte pe an.

In paralel, inspectorii verifica orice unitate care ridica suspiciuni, cum este si cazul a doua ferme din Botosani, acuzate ca nu ar respecta regulile de igiena. Probleme sunt la carnea de curcan, de cand nemtii au detectat antibiotice in pieptul de curcan de provenienta romaneasca. Dar si la pui, dupa ce toate pasarile dintr-o ferma au fost fost sacrificate in urma infectarii cu salmonella. Nici sectorul legumelor nu a scapat curat. Peste 6 tone de ardei capia si 3 tone de pere, aduse din Turcia, aveau pesticide peste limita admisa. Unii cumparatori si-au pastrat insa increderea in produsele de pe raft.

Pentru a ne asigura ca mancarea care ajunge catre cumparatori e buna, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a tinut sa guste in public cateva mezeluri si lactate.