ANSVSA: Exista suspiciuni de lapte contaminat cu aflatoxină in trei ferme si doua fabrici din Romania
Probele de lapte de la trei ferme şi doua unitati de prelucrare prezinta suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina, in urma efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, informeaza ANSVSA, potrivit Mediafax.
Potrivit sursei citate, in conformitate cu dispozitiile transmise de catre presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in perioada 7-8 martie, au fost efectuate controale tematice la nivel national in domeniile productiei, colectarii, procesarii si comercializarii laptelui crud.
Cu ocazia controalelor, au fost verificate unitatile din sectorul laptelui si au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud si lapte pasteurizat, destinat comercializarii directe catre consumatorul final, precum si probe de lapte destinat procesarii ulterioare, in vederea obtinerii produselor lactate, precizeaza sursa citata, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
Toate probele au fost trimise in vederea efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor acreditate pentru determinarea continutului in Aflatoxina M1 din lapte, arata ANSVSA.
"Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, pana la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe exista suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina si, conform procedurilor, au fost transmise probele catre Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara pentru confirmare. Probele in care se suspicioneaza depasiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte si de la 2 unitati de prelucrare a laptelui", se precizeaza in comunicat.
Potrivit ANSVSA, loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate pana la sosirea buletinelor de analiza de confirmare, urmand dupa caz sa fie initiata alerta prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), iar loturile respective sa fie distruse in cazul unor buletine pozitive sau sa se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, in cazul buletinelor negative.
Presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, a declarat ca buletinele de analiza de confirmare ar urma sa parvina in cel mult doua zile.
ANSVSA mai precizeaza, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depasite pentru aflatoxina M1, ca determinarile de laborator realizate de catre Laboratorul National de Referinta au aratat ca laptele din loturile incriminate nu prezenta depasiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
Institutia mai anunta ca ferma de vaci unde s-au constatat deja depasiri ale limitelor admise de aflatoxina in lapte este in permanenta monitorizata de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.
ANSVSA a anuntat anterior, in 7 martie, a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dupa ce a depistat in produs aflatoxina peste limitele admise, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui.
Decizia a fost luata in urma depistarii depasirii limitelor admise pentru aflatoxina la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o ferma, in cadrul programului de autocontrol.
Probele de lapte au fost recolate in 4 martie, iar o zi mai tarziu, in urma rezultatelor analizelor, a fost declansata alerta prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje.
In aceste conditii, in 5 martie, intreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocata, fiind totodata stopate livrarile de lapte crud catre toate unitatile de procesare lapte si vanzarea directa prin intermediul automatelor de lapte.
Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.
Precizarile ANSVSA din 7 martie au fost facute dupa ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca o cantitate de lapte care contine aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria, si o alta aflata la un procesator din Romania au fost identificate si retrase de pe piata.
"Au inceput controalele in Romania. Pe masura ce facem aceste controale, descoperim noi si noi lucruri. Sunt cateva situatii de alerta, ultima vizeaza zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care contine aflatoxina. S-a identificat si un procesator din Romania cu lapte cu aflatoxina", a spus Constantin.
El a adaugat ca nu exista niciun pericol, pentru ca laptele contaminat a fost retras de pe piata. Ministrul nu a dorit sa faca publice cantitatea de lapte infestata si nici zona in care a fost descoperita. "Pana acum s-au facut analize, dar nu intr-un ritm atat de sustinut. Imediat ce facem analize intr-un ritm sustinut descoperim tot felul de lucruri", a continuat ministrul.
Constantin a precizat ca una dintre cele doua cantitati de lapte a fost descoperita la un procesator, iar cealalta, cea importata din Ungaria, la un comerciant.