ANSVSA: Laptele de pe piata este bun de consum
Laptele care se afla pe piata este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxina peste limitele admise, care a fost sechestrata si va fi distrusa, reprezinta aproximativ 0,2% din productia zilnica de 20.000 de tone a Romaniei, a spus, joi, vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu.
Vladimir Manastireanu, care a preluat miercuri conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimenelor, a mai precizat ca la cele trei ferme unde a fost descoperit lapte cu aflatoxina in proportie de peste 0,05% (limita admisa), a fost inlocuit furajul administrat animalelor, de unde provine toxina, cu unul curat.
In prezent, laptele produs la doua dintre ferme are 0% continut de aflatoxina, iar la cealalta se continua monitorizarea, a mai spus Vladimir Manastireanu.
Lapte cu aflatoxina peste limita admisa a fost depistat la trei ferme, doua centre de colectare si doua centre de procesare, in urma controalelor demarate la nivelul tuturor unitatilor, de la cele de productie la cele de procesare.
Reprezentantii ANSVSA spun ca au fost deja verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unitati. Rezultatul final al anchetei urmeaza sa fie anuntat spre sfarsitul saptamanii viitoare.
Ancheta a fost demarata dupa ce, in 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxina in produsul crud la o ferma. ANSVSA a anuntat, in 7 martie, ca a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui.
Totodata, ANSVSA preciza, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria care erau suspicionate a avea limite depasite pentru aflatoxina M1, ca determinarile de laborator realizate de catre Laboratorul National de Referinta au aratat ca laptele din loturile incriminate nu prezenta depasiri ale limitelor admise, fapt pentru care poate fi comercializat.
Miercuri, presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, si-a dat demisia.
Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.
Laptele poate contine aflatoxina ca urmare a consumarii de catre animale a furajelor contaminate. Conditiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, cresterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate si temperatura ridicate si lipsa ventilatiei. Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate), cereale.
Citeste si: