Toxinele produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillius se pot dezvolta si pe cereale, alune, seminte de bumbac, nuci, migdale, smochine dar si in condimente. Produsele pot fi contaminate cu aflatoxina B1, o substanta chimica ce apare in urma depozitarii intr-un mediu umed prielnic aparitiei mucegaiului.

Mai mult, aflatoxina poate ajunge si in struguri, iar de aici in derivatele din struguri, adica in vin. Inclusiv carnea poate fi contaminata cu aceasta substanta cancerigena, daca animalele sunt hranite cu furaje infestate.

Furajele contaminate cu aflatoxina de tip B1, ajung in organsimul animalului. In carnea acestuia pot ramane reziduuri ale aflatoxinei B1, iar in lapte ajunge o forma noua a aflatoxinei tip M1, in urma metabolizarii acesteia.

Deocamdata suspiciunile ramin in picioare doar in cazul laptelui. Unii dintre fermieri sunt de parere ca aceasta criza este o lovitura venita dinspre concurenta de afara. Pe de alta parte, autoritatile intarzie sa prezinte rezultatele celorlalte 500 de probe din 1.037 recoltate. Pentru modul in care a fost gestionata criza, patronatele cer insa demisia sefului de la ANSVSA.

Ministrul Agriculturii, care acum in urma cu trei saptamani sustinea ca in Romania nu avem lapte contaminat, precizeaza si el ca este nemultumit de felul in care a fost gestionata aceasta criza.

Un lucru este sigur: micotoxinele afecteaza sanatatea. Un studiu facut in 2011, chiar in Romania, arata ca substantele ajuta la dezvoltarea tumorilor si pot agrava afectiunile pacientilor care fac dializa. La acestia din urma, medicii au descoperit in urina cele mai mari cantitati de micotoxine: intre 200 si 600 picograme pe kilogram. Valori intre 50 si 200 de picograme pe kilogram au fost gasite in serul unor pacienti care au tumori la ficat si esofag. Este o dovada, spun cercetatorii, ca aceste otravuri nu se elimina din sange.