In ultimele doua saptamani, cotatiile petrolului au fost in continua scadere. De exemplu, un baril de petrol Brent, din Marea Nordului, pentru livrare in noiembrie, costa in jur de 111 dolari. O cotatie mult mai mica fata de 130 de dolari, cat era barilul de titei in primavara, cand benzinarii motivau ridicarea preturilor la pompa prin faptul ca s-a scumpit petrolul. 

Astazi insa, desi trendul era de scadere pe pietele internationale, companiile petroliere au scumpit din nou carburantii. 

Aici gasesti preturile actuale din statiile Petrom

Aceasta este prima majorare efectuata de OMV Petrom in decursul acestei luni. Un litru de benzina Top Premium 99+ costa acum 5,73 lei fata de 5,67 lei, pret practicat pana pe 17 octombrie.

La sfarsitul lunii august, litrul de benzina Premium fara plumb 95 costa 5,24 lei. La jumatatea lunii septembrie, pretul pentru acest sortiment a ajuns la 5,3 lei. In prezent, la aceeasi statie un litru de benzina costa 5,36 lei, adica cu 6 bani mai mult.

In ceea ce priveste motorina, pretul acesteia a crescut cu 12 bani. De exemplu, un litru de Euro Diesel 5 costa in prezent 5,51 de lei, la aceeasi statie, iar sortimentul OMV Diesel poate fi cumparat cu 5,69 de lei/litru.

"Cotatia internationala a produselor a determinat scumpirea carburantilor", au declarat pentru incont.ro reprezentantii OMV Petrom.

Incepand cu luna aprilie, compania OMV Petrom nu mai publica pe site-ul propriu preturile carburantilor. In prezent, Petrom detine un sistem prin care consumatorii pot vizualiza preturile medii din fiecare statie.

Si Rompetrol, al doilea mare jucator in functie de numarul de statii, a scumpit toate sortimentele.

Iata preturile actuale ale carburantilor in statiile Rompetrol

La ora actuala, un litru de benzina Efix costa 5,56 lei. Sortimentul de benzina Alto 101 are un pret de 6,21 lei/litru, iar sortimentul Diesel Alto 55 un pret mediu de 5,91 lei/litru, potrivit datelor publicate pe site-ul Rompetrol Downstream, divizia de distributie a carburantilor din grupul Rompetrol.

In statiile de alimentare insa, preturile poate varia cu +/- 5% fata de nivelul de referinta.

In ceea preturile carburantilor de la LukOil, acestea sunt urmatoarele:

EUROLUK 95 - 5.49 lei/litru

ECTO 98 - 5.99 lei/litru

EURO L DIESEL - 5.51 lei/litru

ECTO SUPER DIESEL - 5.85 lei/litru

GPL AUTO - 3.05 lei/litru

Grupul Rompetrol este controlat integral de compania KazMunaiGaz din Kazahstan.
 
Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, LukOil si MOL.

Pretul petrolului Brent a scazut luni cu peste un dolar, la sub 111 dolari pe baril, dupa ce ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca summit-ul UE de la sfarsitul acestei saptamani nu va aduce o solutie definitiva la criza datoriilor din zona euro, noteaza Reuters.

Sperantele investitorilor au crescut dupa ce ministrii de Finante si reprezentantii bancilor centrale din statele membre ale G20 au declarat sambata ca se asteapta ca summit-ul din 23 octombrie sa "rezolve decisiv problemele actuale, printr-un plan cuprinzator".

Citeste si:

Dispozitivul prin care ti se poate fura identitatea foarte usor. Il porti zilnic VIDEO

Heineken se tranzactioneaza la BVB. Ce planuri are producatorul de bere pentru urmatorii ani