La inceputul anului, asiguratorii se asteptau la renuntari masive si au decis sa mentina tarifele CASCO la nivelul lui 2009, marindu-le doar pe cele la asigurarea obligatorie.

Atunci mizau pe o scadere de doar 5% la politele facultative, insa procentul se pare ca a fost depasit deja. Asiguratorii fac tot felul de oferte, cu reduceri si pachete promotionale, si accepta cu usurinta polite pe 6 luni, nu pe un an.

Ei spun ca renunta la CASCO clienti disponibilizati sau cei cu salariile micsorate, dar si o parte dintre cei care s-au grabit sa-si cumpere in urma cu trei-patru ani masini in leasing cu asigurare facultativa, pe care nu au reinnoit-o cand, la terminarea perioadei de leasing, au devenit proprietari pe autoturisme.

In fata valului de renuntari, asiguratorii s-au pregatit cu masuri de criza. In pretul de RCA, o companie ofera si despagubire CASCO, doar daca in urma accidentului nu esti vinovat si nu vrei sa iti repari masina pe RCA-ul celuilalt.

Unii ofera pe tarif de Romania, acoperire pe toata Europa. Altii reduceri de pana la 20% in functie de zona geografica si reduceri de 12% sau 15%, in functie de marca masinii.

O a patra companie face discounturi in functie de varsta, un avantaj ar fi trecerea pragului de 30 de ani sau pensionarea. Oricum, in 2010 omul nu mai este interesat doar de seriozitatea asiguratorului, ci si de pret.

Iar patronii de service-uri spun ca romanii fara CASCO ajung tot mai greu cu masina la reparat cand fac economii.

Lipsa politiei CASCO se simte cu adevarat la furtul masinii sau la avarierea totala, cand omul se alege cu o epava.