In noua fabrica va fi montata din 2016 cutia de viteza automata in 9 trepte 9G-TRONIC, care este produsa in prezent si de fabrica din Untertürkheim, Germania.

"Capacitatile suplimentare pentru montaj in Sebes completeaza in mod optim productia de la fabrica Mercedes-Benz Untertürkheim. Acestea reprezinta si un factor de contributie important la profitabilitatea fabricatiei noastre interne de lunga traditie. Prin aceasta investitie vom satisface cu succes cererea in continua crestere de cutii de viteze automate", a declarat Markus Schäfer, membru al Consiliului de Administratie al diviziei Mercedes-Benz Cars, Managementul Productiei si Furnizorilor.

Investitiile Daimler de la Sebes se ridica la peste 300 de milioane de euro, iar extinderea capacitatii la fabrica din Romania va crea 500 de noi locuri de munca.

La ceremonia de vineri a luat parte si premierul Victor Ponta, ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, precum si reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale.

Premierul Victor Ponta a declarat ca isi doreste ca, de la cutii de viteza, sa se ajunga la un autoturism Mercedes fabricat in Romania si atunci le va permite ministrilor sa foloseasca aceste autoturisme.

"In mod sigur, sper sa fiu in 2016 la momentul in care prima din acele cutii faimoase de noua viteze va fi produsa si in mod sigur, ca orice roman, imi doresc ca la un moment dat de la cutii de viteza sa ajungem poate si la un autoturism Mercedes fabricat in Romania. In felul acesta, ministrii mei, carora le-am cerut sa circule doar cu autoturisme fabricate in Romania, vor putea sa se intoarca la Mercedes-urile pe care inaintasii lor le aveau in functie. Pana atunci, merg cu masini made in Romania. Eu voi fi foarte fericit sa stiu ca in lume sunt masini Mercedes cu cutii de viteze fabricate la Sebes", a spus Victor Ponta.

El a amintit si de ajutorul de stat acordat de Guvern concernului Daimler pentru acesta investitie, spunand ca nu este "un cadou dat de statul roman", ci este, de fapt, "o participare la o investitie care aduce atat de multe beneficii", iar acest ajutor de stat se va intoarce in final in bugetul Romaniei.

Filiala Daimler din Romania, Star Transmission, a fost infiintata in 2001, iar in prezent are in fabricile de la Cugir si Sebes aproximativ 1.200 de angajati. Noua fabrica de la Sebes va purta numele Star Assembly si isi va incepe productia in 2016, urmand ca in cadrul acestei unitati sa se asambleze cutiile de viteze automate in noua trepte 9G-TRONIC.

Investitiile de la Sebes se ridica, potrivit oficialilor Daimler, la peste 300 de milioane de euro si vor fi create peste 500 de locuri de munca.

Star Transmission produce la Cugir roti dintate, axe si componente prelucrate pentru motoare, cutii de viteze si sisteme de directie, tot aici aflandu-se si doua centre de tehnologii si de instruire. La Sebes, compania a inceput anul trecut montajul de cutii de viteze automate cu cinci trepte, iar in acest an a lansat montajul de transmisii cu dublu ambreiaj.

In prezent, compania dispune de o forta de munca de aproximativ 1.200 de oameni.