Aflat in Germania in vizita oficiala, premierul Victor Ponta a ajuns la Stuttgart, unde s-a intalnit cu membri ai board-ului Daimler si a vizitat fabrica grupului german, discutand inclusiv cu muncitorii romani de la fabrica Cugir, aflati la cursuri de perfectionare.

In prezent, la fabrica din Stuttgart se afla 54 de muncitori romani care urmeaza un curs de specializare de un an. La finalul acestei perioade, o alta serie de muncitori va urma cursuri de specializare, pentru sase luni. Lucratorii sunt selectati in urma unui interviu si a unor probe practice.

Ei au declarat ca traiesc o experienta placuta si ca au multe de invatat, adaugand ca sunt multumiti atat din punct de vedere financiar, cat si in ceea ce priveste conditiile de cazare.

"Aici este o munca mult mai linistita in comparatie cu Romania, un ritm mai relaxat de lucru. Nu am mai vazut asa ceva pana acum, nu am mai lucrat cu roboti, nu am lucrat pe o linie complet automatizata, cu multi senzori care exclud greselile umane", a spus unul dintre ei.

Romanii au adaugat ca robotii "sunt ok", deoarece ii ajuta foarte mult atunci cand se cere o productie mare, si ca nu se tem ca, in viitor, acestia ar putea sa-i inlocuiasca.

In luna aprilie, grupul german Daimler a anuntat ca va investi peste 300 milioane euro in Romania pentru extinderea productiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locala Star Transmission din Sebes, judetul Alba.

Daimler, proprietarul Mercedes-Benz Cars, extinde capacitatea de productie a Star Transmission, deoarece fabrica de la Stuttgart functioneaza deja la capacitate maxima si nu mai exista spatiu pentru extindere.

Si pentru aceasta investitie angajatii romani vor urma un program special de calificare la fabrica din Stuttgart-Untertürkheim, pentru a asigura transferul de experienta din Germania in productie, asigurarea calitatii, intretinere si logistica.

Star Transmission a fost infiintata in anul 2001 si are 800 de angajati la capacitatile de productie din localitatile Cugir si Sebes (judetul Alba), unde produc componente pentru motoarele si cutiile de viteze destinate Mercedes-Benz, atat pentru modele actuale cat si pentru modele mai vechi, asigurand disponibilitatea pieselor de schimb.

Compania producea in 2011 la Cugir (productie de serie mare, piese si componente), si Sebes (productie de serie mica, prototipuri si dispozitive, inclusiv montaj cutii de viteze). Productia de la Sebes a fost transferata anul trecut la Cugir.