Plata va fi efectuata in baza unui memorandum incheiat in luna februarie de grupul Rompetrol cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Potrivit Guvernului, memorandumul include un angajament de cumparare printr-o procedura competitiva a unui pachet de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare detinut in prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, la un pret minim garantat de 200 milioane dolari.

Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezinta pretul actiunilor vandute, iar 25 milioane dolari reprezinta prima convenita de catre parti pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care ii va permite sa adopte orice decizie in legatura cu aceasta companie. Suma va fi platita catre OPSPI la finalizarea tranzactiei, intr-o singura transa.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investitii de un miliard de dolari, cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania.

"Potrivit memorandumului, The Rompetrol Group (80%) și statul roman (20%) vor constitui un Fond avand ca obiect realizarea de investitii in proiecte energetice in Romania", informeaza Guvernul.

Grupul Rompetrol va asigura finantarea in totalitate a fondului de investitii, asigurand fondurile necesare si pentru participatia statului roman (pentru cei 20% din capitalul social al fondului).

Intregul pachet de actiuni pe care statul il detine la Rompetrol Rafinare, reprezentand 44,69% din totalul titlurilor, era cotat pe bursa la 218,5 milioane de dolari in luna februarie, in timp ce la valoarea de miercuri a actiunii este evaluat la 288,4 milioane de dolari.

In februarie, grupul Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz, a anuntat ca a incheiat un memorandum cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.

Surse apropiate discutiilor au declarat atunci ca statul ar putea vinde intr-o prima etapa 25% din titluri, iar ulterior si restul de 20% din titluri.

In 2003, Guvernul a transformat in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.