Exploatarea zacamintelor de sist in SUA va trimite unde de soc pe piata mondiala a petrolului. Cel mai ridicat nivel de independenta energetica din ultimele doua decenii
Dezvoltarea exploziva a exploatarii zacamintelor de sist in SUA va trimite unde de soc pe piata mondiala a petrolului, in urmatorii cinci ani, favorizand rafinariile americane, in timp ce OPEC nu va mai fi principalul motor al cresterii ofertei, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.
Cresterea ofertei de petrol va fi asigurata in proportie de 40% de America de Nord, pana in 2018, in timp ce contributia OPEC la aceasta majorare va scadea la 30%, anticipeaza IEA, transmite Bloomberg.
Agentia a redus estimarea referitoare la cererea mondiala de carburanti, pentru urmatorii patru ani, si prognozeaza ca in acest an consumul din economiile emergente il va depasi pe cel din statele dezvoltate.
"Socul ofertei, creat de cresterea productiei de petrol in America de Nord, va avea in urmatorii cinci ani un impact asupra pietei, similar cu cel al cresterii cererii in China, in ultimii 15 ani", se arata intr-un raport al IEA publicat marti.
Exploatarea zacamintelor de sist din SUA, care confera tarii cel mai ridicat nivel de independenta energetica din ultimele doua decenii, creeaza o reactie in lant in transportul, procesarea si stocarea petrolului, care ar putea escalada intrucat si alte state incearca sa imite acest model, potrivit agentiei.
Contractele futures pentru titei cu termen in 2018 sunt mai ieftine decat preturile curente, indicand asteptarile de crestere a ofertei si de cerere scazuta.
Petrolul Brent cu livrare in 2017 este cu circa 12 dolari mai ieftin decat in cazul contractelor pe o luna, la bursa ICE Futures Europe. Astfel, cotatia petrolului Brent cu livrare in iunie este de circa 102,6 dolari pe baril, in timp ce cotatia contractelor cu livrare in decembrie 2017 este de 90,39 dolari pe baril.
Cererea globala de petrol va creste cu 6,1 milioane de barili pe zi, respectiv cu 6,7%, la 96,7 milioane barili pe zi, pana in 2018, odata cu redresarea economica. Estimarea este insa mai mica decat cea inclusa in raportul precedent al IEA.