O filmare realizata cu o drona postata pe YouTube arata dimensiunea dezastrului lasat in urma de scandalul emisiilor poluante, care zguduie gigantul auto european de cativa ani incoace.

Dupa ce a ajuns la o intelegere cu autoritatile din SUA in privinta despagubirilor pe care Volkswagen trebuie sa le plateasca clientilor sai americani, producatorul auto si-a luat si angajamentul rascumpararii tuturor masinilor care fac obiectul scandalului.

Unul dintre locurile in care Volkswagen tine aceste masini este parcarea stadionului dezafectat din Pontiac, Michigan. Filmarea arata zeci de mii de masini aliniate perfect in acest “cimitir” de masini noi.

Situatie care nu pare a fi pe placul autoritatilor din oras, care spun ca proprietarul stadionului a incalcat mai multe reguli, permitand producatorului auto sa stocheze masinile in parcare.  Presa locala scria, in martie, ca primaria a depus sase plangeri impotriva Triple Investment Group, proprietarul stadionului, pentru incalcarea legislatiei.

Gigantul german Volkswagen anunta, la inceputul anului, ca va plati cel putin 1,2 miliarde de dolari, sub forma de rascumparari si despagubiri, pentru clientii americani care detin autovehicule echipate cu motoare diesel implicate in scandalul manipularii emisiilor poluante.

Volkswagen, cel mai mare constructor auto din lume, a precizat ca aceste despagubiri vor fi acordate celor care detin autovehicule Audi, Volkswagen si Porsche echipate cu motoare diesel de trei litri.

Acordul cu privire la motoarele diesel de trei litri vine dupa un altul, mai costisitor (de aproape 15 miliarde de dolari) finalizat in 2016 si care vizeaza aproximativ 500.000 de vehicule diesel Volkswagen echipate cu motoare de doi litri.

"Toti clientii nostri din SUA care detin vehicule implicate au acum la dispozitie o solutie", a declarat Hinrich J. Woebcken, directorul diviziei americane a Volkswagen Group.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Volkswagen are in portofoliu 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.