Ne aflam in Bucuresti, in piata Obor. Vom incerca sa ajungem spre Voluntari cat mai repede. Avem insa o problema: aglomeratia de la acesta ora cand toata lumea se intoarce de la serviciu. In ajutor ne vine acest GPS obisnuit, dar care are instalat un soft special pentru a receptiona prin undele radio semnalul de tip TMC.

Primul lucru pe care il vedem: traseul nostru este presarat de astfel de semne, care ne indica ce strazi si ce intersectii sunt aglomerate. Este evident ca vom pierde foarte mult timp in ambuteiaje. Ramane doar sa acceptam sugestia aparatului si sa alegem o ruta ocolitoare.

Sistemul este util in Bucuresti, un oras aglomerat ziua si foarte aglomerat seara si dimineata, cand oamenii vin si pleaca de la munca. Astfel GPS-ul va ajuta si va scoate din zonele aglomerate, adica strazile colorate pe harta cu portocaliu. Acolo unde vedeti verde aveti cale libera.

Atentie, nu toate GPS-urile receptioneaza semnalul de tip TMC. Puteti sa cumparati aparate care au deja incorporat acest soft ori sa platiti licenta separat cu 100 de lei.

Sistemul este deja functional in toata tara, iar informatiile sunt colectate de la aproape 20 de mii de masini care au instalate in bord aparate speciale. Acestea masoara timpul pierdut in trafic de autoturisme si pe care portiuni de strazi, sosele sau autostrazi s-au format coloane. Informatiile despre accident sunt preluate si de la serviciul Infotrafic al Politiei.