Gigant auto german, cu peste 20.000 de angajați în România, lovit puternic de coronavirus. Grupul Continental, forţat să închidă peste 40% din unităţi la nivel global
Fabrica de anvelope Continental
Continental AG şi-a retras previziunile privind rezultatele financiare din acest an, după ce măsurile de izolare adoptate pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus au forţat grupul să închidă peste 40% din unităţi la nivel global.
Compania a anunţat că implementează măsuri de prezervare a lichidităţilor, amână investiţiile şi reduce costurile, pentru a atenua efectele epidemiei, iar 30.000 de angajaţi din Germania (aproximativ jumătate din forţa de muncă locală) lucrează de la 1 aprilie cu program de muncă redus.
Potrivit acestui program de muncă redus, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care muncesc mai puţin timp.
Numărul de cazuri confirmate de COVID-19 în Germania a ajuns la 67.366, iar cel al deceselor la 732, a anunţat miercuri dimineaţă Institutul Robert Koch (RKI), după ce în ultimele 24 ore au fost testaţi pozitivi încă 5.453 pacienţi.
Continental se aşteaptă la vânzări de 9,4 - 9,8 miliarde de euro în primul trimestru din acest an, dar avertizează că rezultatele financiare trimestriale sunt afectate de pandemie.
"Ţinând cont de incertitudinile privind durata întreruperii producţiei, precum şi de dificultatea evaluării posibilelor consecinţe suplimentare asupra producţiei, lanţului de aprovizionare şi cererii, Board-ul Continental a decis să retragă previziunile privind rezultatele financiare din anul fiscal 2020", se arată în comunicatul firmei germane, scrie Agerpres.
Continental are la dispoziţie lichidităţi de 2,3 miliarde de euro şi linii de creditare neutilizate de aproximativ 4,6 miliarde de euro.
În 2019, Continental AG a înregistrat pierderi nete de 1,2 miliarde de euro, pe fondul problemelor cu care se confruntă piaţa auto globală.
Din cauza încetinirii preconizate a producţiei auto mondiale, grupul german a decis să treacă în conturile sale o depreciere a activelor de 2,5 miliarde de euro, în principal legate de achiziţiile făcute înainte de 2008.
Al doilea mare producător european de componente auto şi anvelope, cu peste 240.000 de angajaţi, este afectat de încetinirea vânzărilor de automobile pe plan global şi de trecerea de la maşinile pe benzină şi motorină la cele electrice şi hibride.
Toate cele 5 divizii Continental sunt reprezentate în România. Continental deţine şapte unităţi de producţie şi patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Braşov şi Iaşi. Potrivit compnaiei, Continental România are peste 20.000 de angajați pe piața locală, din care o treime sunt ingineri și informaticieni în centrele de cercetare și dezvoltare.
Pe acelasi subiect: