Cutia de viteze 9G-Tronic, lansata in productie la Sebes, va echipa 20 de modele Mercedes Benz, care sunt vandute in aproximativ 200 de tari din intreaga lume, a declarat Markus Schaefer, membru al Consiliului de administratie al diviziei Mercedes Benz Cars a concernului Daimler.

Demararea productiei cutiilor de viteze 9G-Tronic are loc la doi ani de la inceperea lucrarilor de extindere a uzinei Star Assembly de la Sebes, investitia Daimler fiind de peste 300 milioane de euro, iar sprijinul acordat de statul roman situandu-se la 37,4 milioane euro, a precizat Falk Pruscha, CEO Star Transmission & Star Assembly.

Star Transmission si Star Assembly sunt cele doua entitati locale ale Daimler, pentru productia componentelor si respectiv pentru asamblarea cutiilor de viteze, filiala Daimler in Romania reunind toate elementele unui lant modern de productie a cutiilor de viteze.

Anul trecut, Star Transmission a creat 500 de noi locuri de munca, in contextul lansarii productiei 9G-Tronic, si intentioneaza sa angajaeze inca 500 de persoane, a precizat Pruscha.

Potrivit lui Markus Schaefer, vanzarile Mercedes Benz la nivel global au crescut in 2015 pentru al saselea an consecutiv si au ajuns la doua milioane de unitati.

"Capacitatile de productie (de cutii de viteze - n.r.) din Germania au fost depasite de cerere si mizam foarte mult pe locatia din Romania in ceea ce priveste mixul nostru de sisteme de productie. In Romania completam productia noastra in mod optim", a afirmat membrul Board-ului Mercedes Benz.

In prezent, Daimler are in Romania, la Star Transmission si Star Assembly, peste 1.800 de angajati si va ajunge la finalul anului 2016 la circa 2.300 de angajati.

Pana la finalul anului 2015, filiala locala Daimler a produs si exportat 300.000 de cutii de viteze si opt milioane de piese si este interesata sa dezvolte in locatia de la Sebes si alte proiecte, extinzand cand se poate de mult aceasta unitate, a mai spus Markus Schaefer.

Mercedes Benz proiecteaza si produce de peste 50 de ani cutii automate de viteze. La lansarea pe piata, 9G-Tronic a fost disponibila pentru inceput pe modelul E350 BlueTEC. Modelul GLE Coupe a fost prima serie echipata inca de la lansare cu aceasta cutie automata inovatoare. In prezent, toate modelele disponibile pentru lansarea pe piata in cadrul noii clase E sunt echipate in versiunea de serie cu 9G-Tronic.

Star Transmission, filiala concernului german Daimler in Romania, a fost infiintata in anul 2001 prin deschiderea unei unitati de productie la Cugir. In iulie 2013 a fost deschisa o alta unitate de productie la Sebes, pentru montaj cutii de viteze automate pentru autoturismele de lux Mercedes-Benz, o investitie de 30 de milioane de euro, care a creat circa 250 de locuri de munca.