Majoritatea romanilor (81%) aleg sa isi repare masina in service, 15% apeleaza la un mecanic particular, iar restul de 5% se ocupa singuri de aceasta operatiune.  Acestia din urma scot din buzunar, in medie, 782 de lei/an, in timp ce costul mediu la un service se situeaza la valoarea de 1.270 lei anual, iar la un mecanic particular la 935 lei/an.

Pretul reparatiilor nu include reviziile anuale si costul anvelopelor. 

In ceea ce priveste perioada, aceasta difera si in functie de locul unde se face reparatia. Daca proprietarul se ocupa singur de reparatie, aceasta dureaza, in medie, aproape 5 zile, pe cand daca va merge intr-un service, timpul va scadea la 4 zile pe an. 

In ansamblu, piesele de schimb originale maresc costul reparatiei cu 22%.

Pretul mediu platit anual de catre un roman pentru reparatia masinii este de 1.120 lei. Acest cost difera in functie de tipul pieselor de schimb utilizate: reparatia cu piese aftermarket este de 965 lei, iar cel cu piese de la dezmembrari ajunge la 1.085 lei. Cel mai mare cost il au cei care folosesc piese originale: 1.180 lei pe reparatii anual.

Femeile platesc mai mult pe reparatii decat barbatii, costul mediu anual fiind de 1.200 de lei pentru prima categorie si de 1.100 de lei pentru cea de-a doua. 

"Diferenta se poate explica si prin faptul ca 6% dintre barbati aleg sa isi repare singuri masina. De asemenea, si numarul de zile de reparatii pe an este mai mare in cazul femeilor. Masinile acestora au nevoie, in medie, de 5 zile de reparatii pe an versus 4 zile in cazul barbatilor", potrivit studiului.