Carpatica si-a redus pierderea in trimestrul II la 350.000 lei, dar are active in scadere
Banca Comerciala Carpatica si-a redus pierderea in trimestrul II, de peste doua ori, la 350.000 lei, rezultatul fiind influentat negativ de ajustarile privind impozitul amanat, in timp ce activele au scazut cu 19% la jumatatea anului fata de decembrie 2013, la 3,3 miliarde lei.
In primul trimestru, banca a avut o pierdere de 905.000 lei.
Pe primele sase luni ale anului trecut, institutia de credit a raportat un profit net de 16,1 milioane lei. Profitul inainte de impozitare s-a situat in prima jumatate a acestui an la 1,8 milioane lei, in scadere cu 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata in comunicatul transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Reprezentantii bancii se asteapta totusi la profit pentru 2014, insa la un nivel mai redus decat cel de anul trecut, de 38 milioane lei.
Banca, controlata de Ilie Carabulea, a consemnat un venit de 33,4 milioane lei, ca urmare a vanzarii unei parti din portofoliul de active financiare, rezultatul fiind mai mic cu 36% comparativ cu intervalul similar din 2013, in conditiile in care volumul activelor vandute anul trecut a fost dublu fata de cel de anul acesta.
Carpatica a constituit in primul semestru provizioane de 7,2 milioane lei in urma reevaluarii activelor reposedate. Totodata, a solicitat KPMG auditarea rezultatelor pana la luna mai, in contextul recomandarilor BNR de curatare a bilanturilor, dar si in vederea atragerii "unor parteneriate strategice".
In urma evaluarii garantiilor si creditelor neperformante, s-au stabilit necesare provizioane de 30 milioane lei, din care 12 milioane au fost constituite la jumatatea anului, restul de 18 milioane lei urmand sa fie inregistrate in trimestrul al treilea. In urma acestui proces, rata de acoperire cu provizioane si cu garantii a creditelor neperformante va fi de peste 125%.
"Cu toate acestea, alte ajustari pot aparea ca efect al incertitudinilor din mediul economic actual si ca urmare a actiunilor intreprinse de Banca Nationala a Romaniei ce au ca scop curatarea de credite neperformante a bilanturilor bancilor", se arata in comunicat.
Veniturile nete s-au redus cu 7,33%, la 86 milioane lei, influentate de scaderea veniturilor din active financiare cu 19 milioane lei, compensata insa de diminuarea costurilor cu 9%. Soldul creditelor performante a crescut cu 4,6% fata de finele anului trecut, la 845 milioane lei, aprecierea fiind de peste 3% comparativ cu martie anul aceasta. Portofoliul de credite noi s-a situat la 221 milioane lei.
Pe de alta parte, depozitele constituite de clienti s-au redus cu 3%, la 2,732 miliarde lei, pe fondul pierderii increderii dupa ce actionarul principal, Ilie Carabulea, cu o participatie directa de 41,29% din capital, a fost arestat preventiv la finele lunii ianuarie pentru fapte de coruptie.
Reprezentantii bancii spun ca tendinta deponentilor s-a inversat insa din mai.
Carpatica avea la 30 iunie o rata a solvabilitatii de 13%, iar raportul credite-depozite se situa la 59%.
"A fost o jumatate de an plina de provocari pentru banca noastra. Identificarea unor investitori strategici avanseaza conform planurilor. Avand astfel aspectele reputationale sub control, vom continua implementarea strategiei in 2015 si in anii urmatori. Estimam ca planurile de dezvoltare vor fi finalizate si facute publice in trimestrul 4 al anului curent", a afirmat Johan Gabriels, CEO al Bancii Comerciale Carpatica.
Conducerea institutiei de credit si-a propus sa gaseasca pana in septembrie o varianta de fuziune care sa sustina propulsarea in Top 10, cu pastrarea numelui, avand si sustinerea actionarului majoritar, Ilie Carabulea, in ciuda unor probleme de comunicare initiale, afirma Gabriels in aprilie.
lie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase a ramas cu 1,1458%, anterior tranzactiilor de vanzare detinand 11,2179% din titluri. Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.
BNR a suspendat, la jumatatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea. Ulterior, banca centrala a extins cu inca patru persoane grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Carpatica, incluzand si noii actionari care au preluat titluri de la Corneliu Tanase, intrucat Ilie Carabulea a finantat o parte din achizitii.
Titlurile Bancii Carpatica sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, iar cea mai recenta tranzatie s-a realizat la 0,074 lei/actiune, in stagnare fata de inchiderea precedenta. La aceasta cotatie, banca are o capitalizare de 232,82 milioane de lei.