Directia Rutiera, in colaborare structurile teritoriale din cadrul inspectoratelor judetene de politie, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si Sectia de Politie Autostrazi, au organizat vineri, intre orele 14.00 si 20.00, o actiune care a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectarii regimului legal de viteza.

La actiune au participat peste 1.360 de politisti, dintre care peste 1.000 de la stucturile de politie rutiera, restul politistilor fiind de la formatiunile de ordine publica.

Pe parcursul celor sase ore, aparatele de supraveghere a traficului rutier si inregistrare a vitezei de deplasare a autovehiculelor au inregistrat aproape 6.000 de abateri de la normele legale de viteza.

In 129 de cazuri, pentru depasirea regimului legal de viteza au fost retinute permisele de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Pe perioada minivacantei de 1 Mai, 15.500 de politisti, din care aproximativ 9.000 de la ordine publica, vor actiona pentru siguranta si linistea cetatenilor, in intervalul 30 aprilie - 2 mai.

Politia Romana spune ca intreprinde activitati specifice in vederea preintampinarii producerii oricaror evenimente negative si pentru ca toti cetatenii sa petreaca in liniste si siguranta minivacanta de 1 Mai.

"Fiind anuntate manifestari cu participarea unui public numeros si un aflux important de persoane spre localitatile si zonele turistice si de agrement, media zilnica a efectivelor de politie care actioneaza in cadrul dispozitivelor de ordine si siguranta publica este de 15.500 de politisti, dintre care 8.883 de la ordine publica, 1.955 de la politia rutiera, 870 de la transporturi, 1.597 de la investigatii criminale, 350 de la investigare a fraudelor, 40 de la arme, explozivi si substante periculoase, iar 1.805 vor constitui rezerva care va interveni atunci cand situatia impune", se arata intr-un comunicat al Politiei.

Totodata, media zilnica a patrulelor care actioneaza in teren este de 4.806, din care 3.131 in mediul urban si 1.675 in mediul rural.

Sursa citata precizeaza ca vor fi dispuse masuri suplimentare, in care vor fi angrenati 832 de politisti care vor asigura un climat de ordine si siguranta publica pentru 51 de manifestari publice de amploare, unde vor fi prezente peste 1.000 de persoane.

Structurile de politie transporturi vor desfasura actiuni de patrulare in trenurile de calatori (cu precadere cele care circula catre statiunile montane si spre litoral), in statii si triaje de cale ferata, in aerogari (internationale si nationale), in porturile la Marea Neagra sau pe Dunare, precum si pe celelalte mijloace de transport in comun din zonele cu afluenta numeroasa, pentru combaterea talhariilor, furturilor de/din bagaje si din buzunare.

"In aceasta perioada o atentie deosebita se va acorda statiunilor turistice de pe Valea Prahovei, Litoral si alte zone unde se preconizeaza un aflux numeros de persoane, pentru mentinerea unui climat corespunzator de siguranta, precum si pentru prevenirea infractiunilor cu violenta si a furturilor", mai arata Politia.