Presedintele Asociatiei Litoral si al ANAT, Corina Martin, a declarat ca aproximativ 20.000 de turisti au ales sa petreaca 1 Mai pe litoralul romanesc.

"Estimam ca pe litoral se afla aproximativ 20.000 de turisti, iar majoritatea au ales Mamaia, Costinesti si Vama Veche", a afirmat Corina Martin.

Ea a afirmat ca desi litoralul este principala destinatie turistica a tarii, totusi nu beneficiaza din partea statului de investitii in infrastructura si agrement.

"Mamaia este statiunea numarul unu a Romaniei, iar aceasta alegere este facuta de catre turisti. Litoralul este destinatia turistica majora a Romaniei si este de neinteles ca nu beneficiaza de prioritate din partea statului pentru stimularea investitiilor in infrastructura turistica si de agrement”, a explicat Corina Martin.

Aceasta a precizat ca Asociatia Litoral a lansat 1 Mai anul acesta cu sloganul “o 9atitudine pe Litoralul Romanesc - Tot ACASA e mai bine !”, sperand sa atraga cat mai multi turisti cu acest prilej la malul marii.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Asociatiei Litoral, turistii care au ales sa petreaca acest sfarsit de saptamana pe litoralul romanesc au parte de concerte, dar si de alte atractii.

Astfel, in statiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, vizavi de Hotel Rex, vor avea loc sambata si duminica concerte de muzica usoara si populara, iar in nordul statiunii Mamaia fanii muzicii house vor avea parte de zeci de ore de distractie.

De asemenea, si in Vama Veche si Costinesti sunt organizate in aceasta perioada mai multe concerte.

Totodata, turistii mai pot opta pentru plimbari cu autocarele supraetajate pe traseul Gara Constanta - Tabara Turist Mamaia Nord si retur, costul unei calatorii fiind de 4 lei de persoana, dar si cu Telegondola din Mamaia – 10 lei/ persoana pretul unei calatorii, iar copiii sub sapte ani beneficiaza de gratuitate.

Evitati aglomeratia

Pe de alta parte, Centrul Infotrafic al Politiei Romane anunta ca ruta cea mai aglomerata este in aceste zile catre mare, respectiv A2 Bucuresti - Cernavoda - DN22C Cernavoda – Murfatlar - DN3 Murfatlar – Constanta si se estimeaza ca si duminica se vor forma coloane de autovehicule la intrarea in municipiul Cernavoda dinspre Constanta, pe DJ223C Stefan cel Mare – Cernavoda, drum pe care se deviaza traficul usor de pe DN22C, din cauza lucrarilor la podul peste Canalul Dunare-Marea Neagra.

Soferilor li se recomanda sa foloseasca urmatoarele rute ocolitoare: DN2A Constanta – Harsova – Slobozia - DN21 Slobozia – Drajna - A2 Drajna – Bucuresti (sau, in cazul in care este afectata fluenta traficului pe Autostrada Soarelui, DN2A Constanta – Harsova – Slobozia - DN21 Slobozia – Drajna - DN3A Drajna – Lehliu-Gara - DN3 Lehliu-Gara – Fundulea – Bucuresti; DN2A Constanta – Harsova – Slobozia – Urziceni - DN2 Urziceni – Bucuresti; DN3 Constanta – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Calarasi – DN21 Calarasi – Drajna - A2 Drajna – Bucuresti (sau, din municipiul Calarasi, DN3 Calarasi – Lehliu-Gara – A2 Lehliu-Gara – Bucuresti.

De asemenea, pentru evitarea aglomeratiei de pe DN22C Murfatlar – Cernavoda, Serviciul Rutier Constanta propune si alte rute alternative: DN3 Constanta – Murfatlar – Adamclisi – Ion Corvin - DJ223 Ion Corvin – Rasova – Cochirleni – Cernavoda; din DN39 Mangalia – Constanta, DN38 Agigea – Techirghiol – Topraisar – DJ391 Topraisar – Mereni - DJ308 Mereni – Lanurile – Ciocarlia de Sus - DN3 Ciocarlia de Sus – Cobadin – Adamclisi – Ion Corvin - DJ223 Ion Corvin – Rasova – Cochirleni – Cernavoda (evitandu-se, astfel, si aglomeratia din municipiul Constanta). Poate fi evitat si tronsonul foarte intens circulat al DN39 Eforie – Agigea, mergand din Tuzla pe DJ391 catre Topraisar, insa partea carosabila are unele denivelari.

Din Mamaia se poate pleca pe ruta DN2A Constanta – Ovidiu – Mihail Kogalniceanu – DJ222 Mihail Kogalniceanu – Cuza-Voda – Medgidia - DN22C Medgidia – Cernavoda, insa de preferat este sa se urmeze firul DN2A spre Harsova, ca si in cazul alegerii rutei Mamaia – Navodari – Lumina – Ovidiu(DN2A).

In cazul in care se va ingreuna circulatia pe DN22C catre Cernavoda, Serviciul Rutier Constanta va directiona traficul astfel: din Medgidia, pe DJ224 Tortomanu – Silistea – Tepes-Voda - DN2A Crucea – Harsova, iar din Murfatlar pe DN3 Ciocarlia – Cobadin – Ion Corvin - DJ223 Rasova – Cochirleni – Cernavoda.